ERDON Helyi hírek

2010.07.30. 15:42

Mindennek megvan a maga ideje

<p>Sok szülőben felmerül a gondolat, hogy gyermeke számára hasznos a későbbiekben, ha anyanyelve mellett legalább egy idegen nyelvet is beszél. Többen már óvodás korban taníttatják gyermeküket.</p>

FrigySzabolcs, a szatmárnémetiHámJánosRómaiKatolikusIskolaközpont iskolai tanácsadója a téma kapcsán elmondta, észrevétele szerint Szatmárnémetiben is elég nagy népszerűségnek örvend, hogy már óvodás korban megkezdik az idegen nyelv tanítását a gyermekeknek. Ezzel csak az a gond, hogy a szülő nem tudja, hogy mit is várhat el. A beszéd tanulás a mai napig még mindig a pszichológia egyik homályos pontja, ám vannak konkrétumok is e téren: a gyermek születéskor egy végtelen fonéma halmazzal rendelkezik, mindent reprodukálni tud. A beszéd tanulása során az általa produkált fonémák közül a szülők a helyeseket megerősítik, így sajátítja el anyanyelvét. Az idegen nyelv tanulása 3 éves korban sem ajánlott még, mivel először is szükség van arra, hogy az anyanyelvi fonémák erősödjenek meg — tette hozzá a szakértő. A gyermekek képesek 7 éves korig egy idegen nyelvet akcentus nélkül elsajátítani — amennyiben kétnyelvűségről van szó — ám ennek az a hátránya, hogy nem biztos, hogy letudja fordítani azt, amit megtanult, mivel a gyermek kondicionálással (sok ismétlés révén való tanulás) tanul. „Fontos az, hogy a szülő ne várja el azt, hogy a gyermek szótárszerűen tud majd fordítani” — folytatta FrigySzabolcs, aki elmondta, egy tanulmány szerint, melyben olyan tanítókat kérdeztek, akik idegen nyelvű osztályban tanítottak, azok között a gyermekek között, akik már az óvodában is tanulták az adott idegen nyelvet és azok között, akik nem, a különbség az első félév után eltűnik.
A zsenge korban való idegen nyelv tanulásnak pozitívumai  is vannak, mint: a multikulturalitás megerősíti a gyermekben, hogy fontos, hogy más kultúrákkal is foglalkozzon, valamint nem halnak ki az idegen nyelvi fonémák amennyiben az oktató akcentus nélkül beszél. Az ilyen foglalkozásokat 3–4 éves kornál hamarabb nem ajánlott elkezdeni, akkor is az első foglalkozásokon legyen jelen a szülő, amíg kialakul a kötődés az oktatóval szemben. Az ilyen foglalkozások lényege legyen a játék, ugyanolyan foglalkozás legyen, mint a zenei vagy rajz foglalkozás. A hasonló foglalkozások egyik előnye, hogy a későbbiekben nem fél megszólalni a gyermek egy idegen nyelven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!