ERDON Helyi hírek

2010.06.07. 17:17

Terepszemle az épülő víztározónál

<p>Bihar megye - Nem csak az árvízgondokat, hanem néhány település ivóvízszolgálatát is megoldja az épülő berettyószéplaki víztározó. A munkálatok befejezéséhez még mintegy 50 millió lej hiányzik.</p>

Jól haladnak a munkálatok a Berettyószéplak szomszédságában épülő víztározónál, derült ki a tegnapi terepszemle során, amikor is Dan Cârlan környezetvédelmi államtitkárral, Pásztor Sándor és Bara Sándor vízügyi igazgatókkal és más szakemberekkel együtt látogatást tettünk Bihar megye legnagyobb ilyen jellegű építkezésénél. Mint ismert, az észak-erdélyi autópálya részeként ugyancsak itt épül Kelet-Európa legnagyobb völgyhídja is. Látogatásunkkor úgy a gát körül, mint a viaduktnál, több telepen is szorgoskodtak a munkagépek. A vízgyűjtő munkálataival immáron nyolcvan százalékban elkészültek, de befejezéséhez még körülbelül 50 millió lej hiányzik. Nem mondható el ugyanez a Bechtel amerikai multinacionális vállalat által épített völgyhídról, melynek egyelőre csak a tartópillérei készültek el. Mivel a Berettyó mentén rendszeresek az árvízek, már most bizonyított a tározó hatékonysága.

Magyar támogatás

A beruházást a magyarországi partnerek 438,9 millió forinttal támogatták, mivel az ő érdekük is az árvizek megfékezése. A tegnapi terepszemlén - mely során a szalárdi, a baromlaki és a gyantai folyószabályozásokat is megtekintették - Bara Sándor, a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: nagy öröm számukra látni, hogy jól haladnak a munkálatok a berettyószéplaki tározó építésénél. "Bár Magyarországon egy kis folyónak ismerik a Berettyót, árvíz idején igazán ijesztő tud lenni. A Berettyó-menti települések lakói nem egy alkalommal figyelték aggódva a víz szintjét. Azt gondolom, hogy ez a beruházás nagyon jó hatással lesz mostmár a magyar árvízvédelemre is." - tette hozzá az igazgató. Dan Cârlan államtitkár szerint jó esély van arra, hogy a Körösök Vízügyi Igazgatósága megkapja a hiányzó összeget a munkálatok befejezésére. A látogatás során Pásztor Sándor igazgató elmondta: ha befejezik a víztározó építését, két évbe telik, míg feltöltik. Ezt követően úgy fog működni, mint egy csap. Nem csak árvízvédelmi szempontok miatt lesz hasznos a létesítmény, hanem a víztisztító üzem beindításával több település (közöttük Margittáé is, ahol hiányos az ivóvíz szolgáltatás) ivóvízellátása is megoldódik. A tározó egyébként összesen 15 millió köbméter vizet lesz képes tárolni, a beruházás értéke jelenleg meghaladja a 87 millió 419 ezer lejt.


Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!