ERDON Helyi hírek

2010.05.01. 13:29

Nagyvárad kulturális öröksége

<p>Nagyvárad - Péntek délelőtt a Bihar Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara konferenciatermében ülésezett a Nagyvárad Metropolisz-fejlesztési Bizottsága nevű testület. A város kulturális örökségét érintő projektről esett szó.</p>

Péntek délelőtt az iparkamara székhelyének konferenciatermében ülésezett a Nagyvárad Metropolisz-fejlesztési Bizottság. A testületet 2008. szeptember 24-én hozta létre a Nagyvárad Metropolisz Övezet Egyesület, a Nagyváradi Egyetem, a Bihar Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara, a Kis- és Közepes Vállalkozások Helyi Tanácsa, valamint a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége azzal a céllal, hogy úgy népszerűsítse Váradot és környékét, mint a jólét, a stabil munkahelyek és a fenntartható fejlődés térségét. A mostani munkaülésen a 2010. január 4. és november 3. között gyakorlatba ültetett Nagyvárad kulturális öröksége elnevezésű projekt részleteit vitatták meg. Az Eurorégiós Tanulmányok Intézete, a Nagyváradi Egyetem és a Nagyvárad Metropolisz Övezet Egyesület által összeállított tanulmány összértéke 15.850 euró, melyből 13.500 euró európai uniós vissza nem téritendő támogatás.

Keretdokumentum készül

A kezdeményezők szándéka a helyi kulturális örökség védelme és promoválása egy olyan keretdokumentum elkészítése révén, mely felleltározza a tárgyi és szellemi művelődéstörténeti értékeket a Metropolisz Övezet városi és falusi környezetében. Ennek megvalósítása érdekében egyebek mellett beazonosítják ezeket, szórólapokat és térképeket adnak ki, konferenciákat és kiállításokat szerveznek, valamint hirdetések és reklámkampányok által is kiemelik a fontosságukat. Ugyanakkor első lépésként a Nagyváradi Egyetem képviselői felvállalták, hogy naptárt készítenek, melynek időpontjainak betartásával a szakembereik kiszállnak majd a helyszínekre, adatgyűjtés céljából. 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!