ERDON Helyi hírek

2008.10.01. 13:34

Tanévnyitó a Nagyváradi Egyetemen

<p>Nagyvárad - Szerda délelőtt tanévnyitó ünnepséget tartottak a Nagyváradi Egyetem dísztermében. A rendezvényen a tanárok és a diákok mellett Bihar megye közéleti személyiségei is képviselték magukat.</p>

Köszöntőbeszédében Cornel Antal rektor arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy az általa vezetett felsőfokú intézmény nagykorúvá lett, hiszen 18 évvel ezelőtt született döntés arról, hogy az addigi Műszaki Főiskola a Nagyváradi Egyetem elnevezéssel mőködjön tovább. A professzor ezt követően a tanintézet minőségi és mennyiségi fejlődését ecsetelte. Egyebek mellett elhangzott: napjainkban 18 kar várja a hallgatókat, alapképzést 124 szakon, mesterképzést pedig több mint 130 szakon nyújtanak. 1012 teremben és 192 laboratóriumban folyik az oktatás, több mint 700 külföldi állampolgárságú diák tanul az egyetemen. Kitünő a kapcsolat a helyi köz- és magánszférával, a további fejlődés érdekében azonban közös erőfeszítésekre van szükség. Dr. Gheorghe Carp alpolgármester kihangsúlyozta: az önkormányzat priorításnak tekinti az oktatást és az egészségügyet, ezért a Nagyváradi Egyetem kutatás és fejlesztési folyamatainak is részese kiván venni. Mircea Ghitea prefektus úgy vélte: a tanügybe érdemes befektetni, hiszen egy nemzet jövője az oktatás minőségétől is függ. Fontos, hogy egy országban sok jól felkészült szakember legyen, mert ez az illető állam nemzetközi ázsióját is növeli.

Gyakorlati képzés

Radu Tirle, a Bihar Megyei Tanács elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a család és az egyház mellett az oktatás jelenti a demokratikus és civilizált társadalmak egyik alappillérjét. Ioan Micula, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy személyes példán keresztül azt emelte ki: mennyire lényeges, hogy az egyetemi évek alatt az elméleti képzés mellett gyakorlati felkészítésében is részesüljenek a hallgatók. Ezután Dafina Leac a "gólyák", Adrian Dume pedig a végzős egyetemisták részéről köszöntötte a jelenlevőket. A komolyzenei pillanatokról a Zenei Fakultás néhány tanára és diákja gondoskodott, majd Sofronie Drincec püspök az ortodox, Lőrincz Ottó kanonok pedig a római-katolikus egyház nevében kérte Isten áldását a kezdődő tanévre.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!