ERDON Helyi hírek

2008.10.22. 13:31

A revizor megérkezett

<p>Nagyvárad – A 2008–2009-es évad első bemutatóját tartja október 26-án, vasárnap 19 órától a filharmónia koncerttermében a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata: Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című darabját Árkosi Árpád meghívott rendező vitte színre.</p>

„Gogol írói jellegzetességei közül talán a legjelentősebb a szatirikus ábrázolási mód, amely már korai elbeszéléseiben is megfigyelhető. A revizorban ez a művészi alkotás alapja. Legfőképpen a szatirikus ábrázolási módnak köszönhető, hogy A revizor szinte páratlan az újkori komédiaírásban” - írja Heller ÁgnesA revizor 1960-as magyar kiadásának utószavában.

A revizorban a gogoli komikum az (orosz) élet általános szatírájává terebélyesedik. Egy járási székhelyre, egy kisvárosba a sors egy Hlesztakov nevű, világiasan könnyelmű, üres és léha pétervári semmirekellőt sodor, aki szenvedélyesen szereti magát tekintélyes embernek föltüntetni. A városka vezetése, melyben minden egyes tisztviselő megvesztegethető, zsarolható és zsaroló, rettegésében és bűntudatában a hozzájuk küldött revizort véli látni Hlesztakovban. Ő pedig lassan-lassan felfogja, miről is van szó, majd eljátssza a rá erőltetett szerepet, melyben kiélheti nagyra vágyó ürességét, pénzhez juthat, sőt a polgármester lányát is eljegyezheti. S amikor megérkezik a valódi revizor, a darab némajelenettel zárul. A lélektanilag hiteles fogás a szereplőket mint „holt lelkeket” teszi közszemlére. A félreértések vígjátékaként induló darabban a véletlen bekövetkezte szükségszerű: magában hordja a pozícióvesztés állandó félelme és a bűntudat. A látszatok világába Gogol látszatembereket teremt: az emberi erénynek itt nem lehet helye, csakis végtelen messzeségben: „Három évig vágtathat, aki innen el akar jutni a határig” - mondja a polgármester. Ez a távoli határ határtalanná, általánossá és képletessé teszi magát a szót és a gogoli Oroszország-képet, de egyúttal mintegy légüres teret hoz létre a „bűn városa” körül.

Gogol: A revizor

Fordította: Bodolay Géza

Szereplők: Dobos Imre – Kovács György-díjas, Fábián Enikő – Poór Lili-díjas, Ababi Csilla, ifj. Kovács Levente, Kovács Enikő, Ács Tibor, Medgyesfalvy Sándor, Hajdu Géza, Pál Hunor, Kiss Csaba, Dimény Levente, Tóth Albert,Csatlós Lóránt, Hanyecz Debelka Róbert, Daróczi István, Szotyori József, Rácz Mari, Csepei Róbert, Molnár Júlia, Veress Előd, Kocsis Gyula, Firtos Edit, Herman Ferenc, Vajda Zoltán, Lélek Sándor Tibor.

Rendező: Árkosi Árpád m. v.

Díszlettervező: Perovics Zoltán m. v.

Jelmeztervező: Florina Bellinda Birea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!