ERDON Helyi hírek

2008.04.18. 16:28

Szatmárra látogatott a herceg

<p>Szatmár megye — Szatmár megyébe látogatott Radu de Hohenzollern–Veringen herceg, Mihály román király veje, Margareta hercegnő férje. „Bátorítani kell az embereket”— mondta a herceg.</p>

Radu de Hohenzollern–Veringen herceg három napos látogatást tett térségünkben, mely során nem csak a megyeszékhelyekre, hanem a kisebb városokba is ellátogatott. Szatmárnémetiben Viorel Solschi szatmárnémeti alpolgármester, helyi tanácsosok, valamint üzletemberek fogadták, majd pedig sajtótájékoztató keretében azt nyilatkozta a herceg, hogy egy város fejlődésében az első három legfontosabb dolog, hogy a helyi adminisztráció, a tanügy és gazdasági élet terén jól, hatékonyan működjenek a dolgok, mivel csak így lehet előre lépni. „Románia csak akkor lehet európai, ha Nagykároly, Margita stb. európaivá válik. Az önmagában nem elégséges, hogy például Kolozsvár, Brassó európaivá válnak. Bátorítani kell az embereket, hogy merjenek vállalkozásokat nyitni, nagyobb összegekre pályázni. A lehetőségek tárháza pedig végtelen”— szögezte le a herceg.

A sajtótájékoztató után Radu herceg ellátogatott a szatmárnémeti Mihai Eminescu Főgimnáziumba.

A herceg kilátásba helyezte egy szatmári–est elnevezésű kulturális rendezvény megszervezését az Erzsébet–palotában, melyen szatmári illetőségű politikai vezetők, vállalkozók is részt vennének. Ám erre csak jövőre fog sor kerülni.

Konkért ajánla

Nagykárolyi látogatásán Radu de Hohenzollern–Veringen herceg konkrét segítséget ajánlott a nagykárolyi Károlyi kastély helyreállításának ügyében. A herceget nem túl nagy, de annál válogatottabb, főként tanintézményvezetőkből, egyházi személyekből és önkormányzati képviselőkből álló tömeg fogadta a helyi polgármesteri hivatal dísztermében. A Károlyi kastély helyreállítási tervének hallatán Radu herceg kifejtette, hogy ismerettségben áll egy olyan olasz, de Temesváron is székhellyel rendelkező vállalattal, melynek szakterülete az ilyen renoválások részletes kidolgozása illetve végrehajtása, eredeti anyagok felhasználásával. A herceg elmondta, hogy a szóbanforgó vállalat képviselői jelenleg Szatmár megyében tartózkodnak, így még e hét folyamán asztalhoz ülhet velük a nagykárolyi városvezetés, egy egyeztetés érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!