Erdély hírei

2018.05.15. 13:46

17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál Kolozsváron

Kolozsváron 2018 május 25. és június 3. között megrendezett 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a hazai és a nemzetközi filmművészet jelentős eseménye, amely gazdag programmal várja a szakembereket, a filmrajongókat. Nemcsak klasszikus és az utóbbi években készült újhullámos produkciókat tekinthet meg a nagyérdemű, hanem kiállítások, workshopok, neves filmesekkel való találkozások várják az érdeklődőket.

Kolozsváron 2018 május 25. és június 3. között megrendezett 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a hazai és a nemzetközi filmművészet jelentős eseménye, amely gazdag programmal várja a szakembereket, a filmrajongókat. Nemcsak klasszikus és az utóbbi években készült újhullámos produkciókat tekinthet meg a nagyérdemű, hanem kiállítások, workshopok, neves filmesekkel való találkozások várják az érdeklődőket.

 

A filmseregszemlén 51 ország 227 filmjét mutatják be, amelyből 178 nagyjáték film és 49 rövidfilm.

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál nyitó- és zárógáláját Kolozsvár Főterén szervezik. A nyitógálán Samuel Maoz Foxtrot című produkcióját mutatják be. A film önelemzésre hívja a nézőt. A rendezőt az izraeli-palesztin konfliktus ihlette. Az alkotás egy család történetét mutatja be, amely elvesztette a fiát a háborúban. A film ellentmondásos véleményeket váltott ki. Az izraeli kormányt felháborította az alkotás. Azonban a produkció a filmfesztiválokon több díjat nyert. A Foxtrot nyerte az izraeli Filmakadémia legrangosabb díját, az Ophir díjat. A 74. Velencei Filmfesztiválon a zsűri külön díját kapta. A nyitógálán jelen lesz a rendező és a két főszereplő-Lior Ashkenazi és Yonaton Shiray. A kolozsvári nézők számára ismert a Samuel Maoz neve, hiszen 2010-ben láthatta a Lebanon című filmjét. Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy eddig általában vígjátékfilmmel nyitották meg a seregszemlét. Ez alkalommal újdonságnak számít a különleges, komoly alkotás bemutatása. A zárógálán Luc Besson A nagy kékség című alkotását tekinteti meg a nagyérdemű, amelyen jelen lesz Jean- Marc Barr. A film igaz történeten alapul. Jaques Mayol francia és Enzo Maiorca olasz búvárról szól, kettőjük barátságáról, későbbi konfliktusukról, rivalizálásukról. A film érdekességeként említhetők meg: a vízalatti felvételek, a produkció zenéje. Szereplők: Jean -Marc Barr (Jaques Mayol) és Jean Reno (Enzo Maiorca). 1989-ben, A nagy kékség című film 8 Cesar jelölést kapott. Megkapta a legjobb zenéért és legjobb hangért járó díjat. A rendező, Luc Besson a Francia Filmakadémia díját nyerte.

A 17. TIFF film szekciói

Továbbra is megmaradtak a hagyományos film szekciók, mint a Versenyfilmek, Árnyak, Határok nélkül, Román Filmnapok, Magyar Nap, EducaTIFF, HBO Nap, 3x3, infiniTIFF. Ebben az évben új filmszekciók jelentek meg: Close-up Ingmar Bergman nevű Bergman retrospektívval, Kell-e politikailag korrektnek lenni, avagy sem. România 100 a Nagy Egyesülés Centenáriumát ünnepli. Érdekes a Focus Bulgária és Emlékek a Szovjetunióból nevű filmszekció. Az utóbbi években a bolgár filmművészet fiatal rendezői sikeresen mutatkoztak be a nemzetközi filmfesztiválokon. A 17. TIFF-en nyolc bolgár alkotást tekinthet meg a nagyérdemű. Az Emlékek a Szovjetunióból- filmszekció lehetőséget teremt, hogy a múlt század ’80-as éveiben készült filmek digitálisan restaurált változatába nyerhessen betekintést a fiatal nemzedék. Az idősebbek egyes alkotásokat valamikor láthatták, emlékezhetnek ezekre az alkotásokra. Érdemes megtekinteni az 1985-ben Elem Klimov rendezésében készült „Jöjj és lásd! (Come and See!) című filmet, amelyet csak 8 év után mutathatták be. A film alapjául szolgáló könyv Alesz Adamovics Hatinyi harangok című történelmi regénye. Forgatókönyvírók: Alesz Adamovics és Elem Klimov. Bár a produkció fő témája a német haderőkkel szembeni ellenállás, a szovjetrendszer ellenezte a film bemutatását. 2017-ben a film digitalizált változatát a Velencei Filmfesztiválon díjazták.

A TIFF díszmeghívottja Fanny Ardant francia díva

A Filmfesztiválon jelen lesz Fanny Ardant francia filmszínész, rendező, forgatókönyvíró. A záróünnepségen átadja a Fesztivál Trófeáját, amelyért 12 film szállt versenybe. A neves díva Életmű díjat vehet át. A kolozsvári film seregszemlén 4 filmjét mutatják be a Close up Fanny Ardant szekcióban, amelyből két filmet ő maga rendezett. Fanny Ardant 2009-ben debütált, mint rendező a Hamu és a vér című filmjével. A forgatókönyvet is Fanny Ardant írta. A produkció a három gyermekét egyedül nevelő asszonyról szól. A férjét meggyilkolták. A film 90%-át Romániában forgatták. Román színészek is szerepelnek, mint Adrian Păduraru, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Istodor és Olga Tudorache (2017-ben halt meg). A közönség láthatja a 2016-ban készült Fanny Ardant rendezésében Le divan de Stalin (Sztálin díványa) című filmjét. Jean- Daniel Baltassant hasonló című regényét filmesítette meg. A főszereplő egy fiatal művész, akit Sztálin -emlékmű elkészítésével bíznak meg. Gerard Depardieu alakítja Sztálint. A világhírű díva híres rendezőkkel működött együtt, mint Claude Lelouch, Costa Gavras, Michelangelo Antonioni, Sydney Pollack, Franco Zeffirelli, Ettora Scola. Film partnerei voltak Gérard Depardieu, Vittorio Gassman, Catherine Deneuve, Harrison Ford, Penelope Cruz, Jean – Louis Trintignant. Fanny Ardant több mint 100 filmszerepben lépett fel.

Magyar filmesek Életmű díjat kapnak

A Magyar Nap meghívottjai- Szabó István Oscar díjas- és Mészáros Márta filmrendezők. A 3x3-as filmszekcióban 6 filmjüket vetítik. Mindkét neves filmrendező Életmű díjat kap. Ugyancsak Életmű díjat kap Széles Anna művésznő. Széles Anna (1942, Nagyvárad) a Kolozsvári Magyar Színház művésze volt 1965-1989 között, majd 1989-ben fiával együtt Magyarországra telepedett át. 1962-től szerepelt a filmekben. A Vacanța la mare (1962) című filmben debütált. A múlt század hatvanas éveitől kezdve Magyarországon forgatott filmekben is szerepelt. A Liviu Ciulei rendezésében készült Akasztottak ereje (1965) című filmben az Ilona szerepét alakítja, partnere Victor Rebenciuc. A film a Cannes- Filmfesztiválon nagy sikert ért el, a Legjobb rendezés díjával tüntették ki. A jelen filmfesztiválon nézők láthatják a 60-as években Kolozsváron forgatott Gaudeamus Igitur című filmet, amelyben Széles Anna is fellépett. A film rendezője Gheorghe Vitanidis, forgatókönyvíró: Vasile Rebreanu, Mircea Zaciu.

Dan Nuțu producert Kiválóság díjjal tüntetik ki

Dan Nuțu színművész, filmszínész, producer a Lucian Pintilie rendezésében készült Duminică la ora 6 (Vasárnap hat órakor) című filmben debütált. 1970-ben elhagyta az országot, az AEÁ-ba emigrált. Majd visszatért Romániába, 2005-ben a TIFF-en jelent meg. 2006-ban megalakítja, Cristina Hoffman producerrel együtt az Aristoteles Workshop-ot, amely dokumentumfilmesek képzésével foglalkozott. E program eredményeként 40 film készült, közülük nem egy nemzetközi filmfesztiválokon díjazott, mint például Adina Pintilie Touch Me Not című filmje.

A Transilvania Trófeáért

12 film küzd a Transilvania Trófeáért. A versenyszekcióban Mihai Chirilov, művészeti igazgató igényes filmválogatásának eredményeként két román alkotás is bekerült: Adina Pintilie Touch Me Not (Nu mă atinge-mă), amely a Berlini Filmfesztiválon az Arany Medve díjat nyerte. Ugyanakkor látható az Andrei Crețulescu rendezésében készült Charleston című produkció, amely a Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjában világpremiert jelentett.

A 17. TIFF keretében az Ingmar Bergman- és a 100 éves Románia centenáriumot ünnepeljük meg- mondta Tudor Giurgiu fesztiváligazgató.

Ingmar Bergman centenárium

Ingmar Bergman (1918. július 14, Uppsala- 2007. július 30, Farö) svéd rendező, forgatókönyvíró. Születésének 100. évfordulója alkalmával retrospektív- sorozattal tisztelegnek a 17.TIFF-en. A Close-up Ingmar Bergman nevű program keretében hét, nemrég restaurált digitális- kópiáját tekinthet meg a nagyérdemű. Az Ingmar Bergman centenáriumot világszerte ünneplik. 2017-ben kezdődtek megemlékezések a neves filmrendező archívumát kezelő Ingmar Bergman Alapítvány kezdeményezésére. A TIFF-en vetítik a Fanny és Alexander (1982) című önéletrajzi filmet, amely Golden Globe- díjat és 4 Oscar- díjat szerzett. Megtekinthető: az 1953-ban Bergman rendezésében készült Egy nyár Mónikával című alkotás, Per Anders Fogelström azonos című regénye alapján. Megnézhetők a következő alkotások: A nap vége (1957) című filmje, amely Arany Medve díjat nyert. A hetedik pecsét (1957), a Persona (1966) az Őszi szonáta (1978), Jelenetek egy házasságból (1973) című film, valamint a Bergman Island (2004) című dokumentumfilm. A Bergman centenáriumot gazdagítja a kolozsvári Művészeti Múzeumban rendezett „Ingmar Bergman and his Legacy in Fashion and Art” című multimédiás kiállítás, mely érzékelteti a neves filmrendező hatását a korunk művészetére.

A 100 éves Románia centenárium alkalmával olyan filmeket mutatnak be, amelyek sikernek örvendtek annak idején, azonban nem kaptak kellő figyelmet. A fiatal nemzedék érdeklődését is szeretnék megnyerni, mert fontos, hogy ismerjék meg a hazai neves filmeseket is. A programot a Cinepub honlapján és a Nemzeti Filmarchívummal együttműködve mutatják be.

A 17. TIFF reklámfilmje Oana Pellea és Maia Morgenstern szereplésével Bergman „Persona” című filmjét citálja.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!