Bihar hírei

2018.05.22. 09:51

Összességében sikeres, tartalmas fesztivált tartottak

Az időjárás is kedvező volt, így összességében sikeres XXVI. Nyíló Akác Napokon vannak túl az érmihályfalvi fesztivál szervezői. Igaz, utolsó este volt egy huzamosabb áramszünet, de az sem szegte kedvét a szórakozni vágyóknak. A többnapos fesztivál összefoglalóját olvashatják.

Az időjárás is kedvező volt, így összességében sikeres XXVI. Nyíló Akác Napokon vannak túl az érmihályfalvi fesztivál szervezői. Igaz, utolsó este volt egy huzamosabb áramszünet, de az sem szegte kedvét a szórakozni vágyóknak. A többnapos fesztivál összefoglalóját olvashatják.

Négy nap és mintegy 45 program, melyek közül mindegyik külön tudósítást érdemelne, mint történik egyéb fesztiválok esetében – egy mondatban ez volt a XXVI. Nyíló Akác Napok. Ám lehetőségünk arra van, hogy mintegy végigfutva a programokon, csak ízelítőt adjunk azok hangulatából, a szubjektíven fontosabbaknak ítéltek közül néhánynál kicsit tovább időzve. A csütörtöki kórustalálkozónál engedtük el a beszámoló fonalát, melyen 12 előadócsoport vett részt, mindenki a saját stílusában járulva hozzá a közös jó hangulathoz. Mindezt csak fokozta, hogy a főszervező Darabont Aliz zenetanárnő ötletére quodlibet-éneklésre is sor került, amikor a nők egy, a férfiak más dalt énekeltek egyszerre, amiből nem összevisszaság, hanem egy nagyon kellemes produkció kerekedett ki. Péntek reggel újra megtartották a kispályás focitornát gyerekeknek, erről, csakúgy, mint a többi sporteseményről külön beszámolunk. Még ugyancsak pénteken megtartották szokásos találkozójukat a Bihar és Hajú-Bihar megyei szociális intézmények, illetve a kultúrházban a Helyi Tanács ünnepi ülésére is sor került. Utóbbin adták át a Kiválósági Díjakat azoknak, akik, Nyakó József polgármester megfogalmazása szerint: odaadó munkájukkal az egészséges életet, az elesettek támogatását, gazdag múltunk emlékeinek megőrzését, jelenünk gyarapítását szolgálják. Ők Kovács Rozália helytörténész, Boros Emőke tanárnő, András Ildikó nevelő, az Iskolaház vezetője és Kovács Zoltán, az Aladin Hero Team edző-vezetője.

Azok a boldog szép napok…

Még csak mindezek után került sor az ünnepélyes megnyitóra, melynek szokásos felvonulásán nemcsak óvodások és előadócsoportok vettek részt, de sikeres sportolók is. A polgármester mondott ünnepi beszédet, de sok környékbeli elöljáró társaságában köszöntötte a fesztivált Cseke Attila szenátor, Tasó László államtitkár, Pásztor Sándor MT-elnök, Florica Cherecheș PNL-képviselő, a testvérvárosok üdvözletét Szögedi Anna tornaljai (Szlovákia) polgármester és Koroknai Imre balmazújvárosi alpolgármester tolmácsolta. Később a római katolikus templomban Józsa Domokos adott orgonakoncertet, a főtéren a magyarországi Folkfusion és Diamond remek élő koncertje érdemelt volna nagyobb publikumot, ellenben Nagy Feró és a Beatrice már rendesen összekapta a rajongótábort a tágabb környékről. Szombaton délelőtt a már hat éve Londonban élő Krizsán Imola fotókiállításán vettünk részt. A helyi születésű hölgy egyéb irányú tanulmányai mellett mindig érdeklődött a fotózás iránt, jelenleg a British Academy of Photography tanulója, képein a brit világváros arcait mutatta be (a tárlat csak a fesztivál idején volt látható). Idén tizedik alkalommal köszöntötték az aranylakodalmasokat, és minden eddiginél több párt: 18-at, 17 meg is jelent a kultúrházbeli ünnepségen – 1968-ban 82(!) lakodalmat tartottak. Első alkalommal tartottak ellenben facsikó futamot a sportpályán. Hangzása ellenére ez nem valami japán-jellegű esemény, hanem egy 12 éves legényeknek szervezett 80 méteres futóverseny, melyet mezítláb, feltűrt nadrágszárral kellett teljesíteni, idézve a régi lurkók virtuskodását. A győztes Diószegi Csongor nemcsak pénzjutalommal lett gazdagabb, de a vándordíj facsikóval (fából készült csikó szoborral) is.

Főzőverseny

A főtéren közben több mint 50 gyerek vett részt aszfaltrajz-versenyen, ahol téma megkötése nélkül szárnyalhatott fantáziájuk. Ugyanott a már szokásos gyerekdivat-bemutatót is megtartották, a kis manökenek utcai és gálaruhákban vonultak fel. Délelőttről maradt délutánra az a találkozó, melynek meghívottja Winkler Gyula EP-képviselő volt, s melyen az RMDSZ politikusa mondandóját három téma köré csoportosította: az EU költségvetése; a 2018-as év az EU szempontjából; kisebbségvédelem. A főtéri néptáncgálán a helyi Nyíló Akác és Fürge Lábak, a körtvélyesi Rakottya, a semjéni Ezüstperje és a monospetri Bábota csoportok vettek részt, illetve ugyanők a Mezőgazdasági Főgimnázium előadócsoportjával kiegészülve bekapcsolódtak a Nagyvárad Táncegyüttes Hídavatás – Színház az iskolában, iskola a sínházban programjába közös produkciójukkal. Miközben az egykori úttörőzenekari tagokból újraverbuválódott balmazújvárosi Veterán Úttörőzenekar koncertezett a főtéren, a kultúrházban a Móka színjátszó csoport egy Rejtó Jenő bohózatot mutatott be (amit rövidesen megismétel). Az esti koncerteken a helyi Playtime rockegyüttes, a magyarországi Lola és Bereczki Zoltán szórakoztatta a közönséget. Előző és szombat este is a százholdi focipályán több ezren szórakoztak hajnalig tartott retró diszkókban. Vasárnap délelőtt kezdődött és a délutáni díjátadással végződött a 14. főzőverseny, melyen Bihar megyeiek mellett magyarországi és szlovákiai, összesen 28 csapat vett rész. Számos különdíj mellett levesek, pörköltek és egyebek kategóriákban hirdettek ízbajnokokat, de volt pálinkaverseny és több szórakoztató vetélkedő is.

Áramszünet műsoron kívül

Először tartottak a százholdi focipályán tuning show-t, ahol több mint 100 autót lehetett mustrálni. A kultúrházban Rügyeink címmel olyan kötet bemutatóját tartották, melybe 34 diák (I–X. osztályosok) költeményeit, prózai írásait ölelték egybe, ugyancsak diákok illusztrálása mellett. Ugyanott az általános iskola diákszínjátszó csoportja egy meseparódiát mutatott be. A vasárnap délutáni/esti program a Floarea Barcăului néptánccsoport előadásával indult, majd az Aladin Hero Team, a Silver Wings Egyesület és a Székelyhídi Tini Dance Center műsora következett. A koncertek sorát a bukaresti Maxim együttes nyitotta, következett a budapesti BSW rap-duó. A finálé a tervek szerint egy mega retró koncert lett volna, ám egy váratlan hálózati meghibásodás miatt mintegy másfél órára sötétbe borult a színpad. Ennek nyomán elmaradt a Kefir (V-Tech), a Betty (Desperado) és az Auth Csilla koncert, a frontot az Abrakazabra együttessel a háttérben Axel (Kerozin) tartotta. A kellemetlenség nem csökkentette számottevően a főteret megtöltő tömeg létszámát, amikor Nyakó József a záróünnepségen megköszönte a szervezők munkáját, a szponzorok támogatását, megállapítva, hogy összességében egy sikeres újabb fesztivál van immár a város mögött. A tűzijáték maradt már csak hátra, másnap pedig már egy kitakarított városközpont várta az újabb év kezdetét a XXVII. Nyíló Akác Napokig.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!