Bihar hírei

2016.09.15. 15:55

Nagyszalontán tömegek regisztrálnak

A hajdúvárosi RMDSZ már több mint 11 ezer embert honosított, az alapköltségeket bérmentesen vállalva. A sok munka most megtérül: százak indultak meg, hogy regisztráljanak a népszavazásra.

A hajdúvárosi RMDSZ már több mint 11 ezer embert honosított, az alapköltségeket bérmentesen vállalva. A sok munka most megtérül: százak indultak meg, hogy regisztráljanak a népszavazásra.

Magyarország október 2-án népszavazáson dönt arról, hogy az Európai Unió a magyarok megkérdezése nélkül betelepíthet-e migránsokat az anyaországba. A voksoláson levélben szavazhatnak azok a határon túli magyarok, akik már kettős állampolgárok. Nagyszalontán az RMDSZ már hetek óta felvállalta, hogy kiáll a népszavazás fontossága mellett, és részvételre buzdítja az embereket. Nem csoda, hisz a helyi érdekvédelmi szervezet már a korábbi honosítás idején is kiállt a magyar parlament döntése mellett, és hathatósan részt vett annak lebonyolításában. Ennek eredményeként a hajdúvárosban és környékén már meghaladja a 11 ezret azoknak a száma, akik a nagyszalontai RMDSZ-székházban regisztráltak. Itt a helyi iroda az alapszolgáltatást teljesen ingyen végezte, s ezzel mintegy 200 lej nagyságú terhet vállalt át minden egyes kérelmezőtől.

Most a népszavazás alkalmával visszaköszön a korábban jól elvégzett munka. Ugyanis a 2014-es országos magyarországi választások alkalmával sok későbbi szavazó a nagyszalontai RMDSZ-hez kérte a levélszavazásra jogosító borítékot. Most a postások százával hordják a Magyar Ház címére a borítékokat, ahonnan átvehetik az érintettek. Ezzel együtt a 2014-es választás óta sok új, kettős állampolgár van. Ezeknek az embereknek most regisztrálniuk kell a valasztas.hu honlapon. Az a tapasztalat, hogy az emberek, főleg az idősebb korosztály nehézkesen boldogul az internet világában. Az elmúlt hetekben az RMDSZ telefonon értesítette az adatbázisában lévő kettős állampolgárokat arról, hogy csak akkor szavazhatnak, ha regisztrálnak is. Ekkor körvonalazódott az igény, hogy az RMDSZ vállalja fel, hogy segítsen a regisztrációban.

Rendkívüli nyitvatartási rend

Mára a sajtón és más forrásokon keresztül sokakhoz eljutott az információ, olyannyira, hogy már már feltorlódtak az emberek az irodában a csütörtöki nap folyamán. Az RMDSZ már önkénteseket toborzott, hogy még gördülékenyebben menjen a munka. A lelkes emberek pénteken 16 óráig kereshetik fel a székházat. Mivel a regisztráció szeptember 17-ig tart, a helyi RMDSZ rendkívüli nyitvatartási rendet vezetett be, hogy szombaton is lehessen regisztrálni. Ezért szombaton 9 és 13 óra között is felkereshetik az emberek a magyar házat, ahol segítségükre vannak a regisztrációval és a szavazással kapcsolatosan is.

Szavazásra buzdítanak

Török László, a helyi RMDSZ elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy mindenkit szavazásra buzdítanak. Kihangsúlyozta, hogy bár a nagyszalontaiak direkt módon nem tapasztalták meg, hogy mit jelent a migránsok jelenléte, de áttételesen minden Bihar megyei magán érezheti Brüsszel hibás politikáját. A migránsválság eredménye az, hogy Románia schengeni csatlakozása lekerült a napirendről, és a határátkelőhelyeken újra sorok kígyóznak. Ez pedig gazdasági fejlődéstől, beruházóktól és a szabad mozgástól veszi el a lehetőséget Erdély-szerte. Épp ezért Brüsszel nihilista politikusainak, szavazatunk érvényesítésével, sárga lapot kell felmutassunk – fogalmazott az elöljáró.

Szatmári Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!