Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.27. 16:47

Standolnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye strandjain

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Gergelyiugornyától Fehérgyarmaton át Kisvárdáig értékelik a szezont. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/standolnak-a-megye-strandjain/cn/szon-news-km_01-20080827-041935"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Még lehet csobbanni, a diáksereg egy utolsó rohamra indulhat a héten. A tanévkezdés előtt a cirógató napsugarak és a hűs habok megyeszerte csábítják magukat a strandszezon hajrájában. Miközben élvezik a vakáció finisét, lassan mérleget vonnak az üzemeltetők.

– Soha ennyi gyerek nem járt még nálunk, mint ebben az esztendőben – mondta örömmel Franco Cersosimo, a gergelyiugornyai Atlantika Aquapark, Élményfürdő, Vízividámpark olasz igazgatója. Hatásosnak ítélte a Kelet-Magyarországgal közösen kivitelezett Csupa ötös-akciót, mely keretében még igénybe lehet venni a nyereményjegyeket.

– Nem volt jó hatással ránk a tiszai árvíz, hiába nyitottunk ki, akkortájt látványosan megcsappant a vendégkör. Sokan éltek a kedvezményes jegyekkel, sok család kedvelt helyévé váltunk. A külföldiek közül elsősorban románok, szlovákok és az ukránok érkeztek hozzánk, de jöttek lengyelek is, érdemes volt terjesztenünk a prospektusokat a környező országokban.
Kisvárdán az Idegenforgalmi és Szabadidő Centrum Kht. egyik egysége a várfürdő és a tanuszoda, amelyik száz százalékban önkormányzati tulajdonban van.

– A hazai forgalom visszaesett, főleg a helyiek maradtak távol nagy számban, amit a gazdasági helyzettel lehet magyarázni – jegyezte meg Lakatos László ügyvezető igazgató. – Gondolkodunk azon, hogy kedvezményes rendszert dolgozzunk ki a kisvárdaiak számára. A kimaradt magyar részt egyébként pótolta a növekvő szlovák és lengyel forgalom. Érdemes volt Pozsonytól Kassáig részt vennünk az utazási kiállításokon.

A szlovákok állítják, hogy olcsóbb nálunk, amit a bevásárló-turizmusra is értenek. A mérlegünk egyébként előreláthatólag megközelíti a tavalyit. A fedett részt most újítjuk fel, amint bezár a szabadtéri, másfél hét múlva igénybe lehet venni. A gyógymedence nyitva marad, a vénasszonyok nyarán is napohatnak a vendégeink.

Nincs viszonyítási alapja a fehérgyarmati strand üzemeltetőjének, mivel idén vette át az irányítást a Tömöttvár 2007 Közhasznú Nonprofit Kft.

– Speciális helyzetben vagyunk, hiszen az időjárás és a Tisza magas vízállása egyaránt kedvezett a forgalomnak – közölte Tardi István ügyvezető. – Népszerűek a családi bérletek, érdemes volt felkínálni a kedvezményes lehetőséget. Július végén teltházzal üzemeltünk, nyári átlagban 35-40 százalékos volt a kihasználtságunk. A határközelség miatt a román és az ukrán vendégek is kedvelik a fehérgyarmati strandot, reméljük, viszik magukkal a jóhírünket.

Vegyes szezon országszerte

Villámértékelést készített a Világgazdaság című lap, eszerint vegyes szezont zárnak az idén a strandok országos viszonylatban. A fővárosban több volt a vendég, de nem nőtt a bevétel, vannak viszont vidéki városok, ahol a kedvezőtlen időjárás behozhatatlan elmaradást okozott a fürdőknek a bevételekben.

A strandok többsége önkormányzati tulajdonban van. Általában panaszkodtak a nyár közepi kedvezőtlen időjárásra. Az üzemeltetők azt is elmondták, hogy a változó igények sok strandot átalakításra, fejlesztésre kényszerítenek, így próbálják meghosszabbítani a négy hónapos szezont.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!