Hivatalos

2020.05.14. 23:06

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány 30 napra az ország egész területére

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány 30 napra az ország egész területére – jelentette be Marcel Vela belügyminiszter az országos vészhelyzeti bizottság csütörtök esti ülését követően.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, purtand o masca de protectie, participa la sedinta saptamanala a executivului, luni 11 mai 2020 la Palatul Victoria din Bucuresti. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Fotó: Eduard Vinatoru

A veszélyhelyzetet május 15-étől rendelték el. Marcel Vela szerint az ebben az időszakban érvényes szabályokat, intézkedéseket közös rendelettel fogadja el az egészségügyi miniszter és az illetékes tárcavezető.

A vészhelyzet első napjától – május 15-étől – kezdve kötelező lesz a maszk viselése a zárt nyilvános helyeken – közölte csütörtökön késő este, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően Raed Arafat államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

„Május 15-étől kezdve kötelező a maszk viselése az üzletekben, a közszállítási járműveken, a munkahelyen, és más zárt nyilvános helyeken úgy, hogy az eltakarja az orrot és a szájat” – mondta Arafat.

Otthoni elkülönítésben

Május 15-től kezdődően minden, külföldről Romániába érkező személynek otthoni elkülönítésbe kell vonulnia, jelentette be Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár.

A külföldről érkező személynek családjával vagy lakótársaival együtt otthoni karanténba kell vonulnia, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik Romániába. Ha azonban az illető személy nem akarja kitenni családját a megfertőződés kockázatának, kérheti az intézményes karanténban való elhelyezését, mondta Arafat a belügyminisztérium székhelyén. 'Más szóval ma éjszakától kezdődően, amint a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, minden Romániába érkező személy otthoni elkülönítésbe vonul, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezik' – szögezte le a katasztrófavédelem vezetője.

Légi közlekedés

Továbbra is szünetel a légi közlekedés Románia és tizenegy ország között – közölte Arafat. Az intézkedés 14 nappal hosszabbítja meg a szükségállapot alatt bevezetett korlátozásokat.

A döntés értelmében május 15-étől kezdődően további 14 napig nem közlekednek a repülőgépek Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Törökország között.

Arafat bejelentette ugyanakkor, hogy június 1-jéig szünetel a menetrendszerű és alkalmi nemzetközi közúti személyszállítás is Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Svájc, Nagy-Britannia, Hollandia, valamint Törökország között.

Járóbeteg-ellátás

Újraindul a járóbeteg-ellátás – jelentette be. Arafat azt mondta, a járóbeteg-rendelőintézetek ezután ellátják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, de csak előzetes időpont-egyeztetéssel fogadják a betegeket, és a váróteremben nem tartózkodhatnak páciensek.

A kórházak is fogadhatják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, a látogatási tilalom azonban továbbra is érvényben marad, és az egészségügyi intézményeknek meg kell találniuk a módját, hogy tájékoztassák a hozzátartozókat a beutalt páciens állapotáról – mondta még az államtitkár.

Borítóképünkön: Marcel Vela

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában