Előkészületek

2024.05.25. 10:17

A választások zavartalan lebonyolításához szükséges intézkedésekről döntött a BEC

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A június 9-i választások zavartalan lebonyolításához szükséges intézkedésekről döntött pénteken a Központi Választási Iroda (BEC).
Az egyik határozat szerint a választási kampány lejártával a szavazókörzeti választási iroda elnökének el kell rendelnie a választási plakátok és egyéb kampányanyagok eltávolítását a szavazóhelyiség épületéből. Ezt a polgármester által erre kijelölt személyeknek kell elvégezniük a rendelet kiadásától számított két órán belül.
A szavazókörzeti választási iroda elnöke intézkedéseket hozhat a választások zavartalan lebonyolítása érdekében, hatásköre a szavazóhelyiségnek helyet adó épület 500 méteres körzetére terjed ki. A választások napján, június 9-én reggel 7 órától a szavazás lezárultáig tilos alkoholt árusítani a szavazóhelyiségek 500 méteres körzetében.
A kampánycsend idején, azaz június 8-án reggel 7 órától a szavazás lezárultáig tilos a választói akaratot befolyásoló tevékenységet folytatni. A tiltás az ebben az időintervallumban zajló különféle rendezvények szervezőire és résztvevőire is érvényes - közölte a BEC.
A Központi Választási Iroda (BEC) három közvélemény-kutató céget akkreditált exit poll felmérések elvégzésére a június 9-i választások napján. E szerint országosan a CURS, az Avangarde és a Sodiso Research kérdezi majd a polgárokat a szavazófülkéből való kilépésük után. A BEC helyi szintű exit poll felmérések is elvégzésére is akkreditált közvélemény-kutató cégeket. A BCS Râmnicu Săraton, a Sodiso Research Maros megyében, a Sondaje Marketing Relaţii Publice pedig Marosludason méri fel a választók preferenciáit. A BEC határozata szerint a kérdezőbiztosok nem léphetnek be a szavazóhelyiségekbe, munkájukat azok 500 méteres körzetében végezhetik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában