Beruházások

2024.05.25. 09:42

Repülőtéri szállodát építtetne a megyei tanács

A június 9-i helyhatósági választások előtti utolsó közgyűlését tartotta péntek délután a megyeháza dísztermében a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. A napirendi pontok közt többnyire infrastrukturális vonatkozású előterjesztések szerepeltek.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Valamennyi előterjesztést megszavazta a plénum. Az egyik javaslat arra vonatkozott, hogy a tanácsosok adják elvi beleegyezésüket ahhoz, hogy egy hotel épüljön a nagyváradi repülőtér közelében. Ilie Bolojan tanácselnök kifejtette, hogy a nemrég véget ért korszerűsítési munkálatok során intelligens őrző-védő rendszert is telepítettek, szenzorokkal ellátott kerítéssel, mely a régebbinél távolabb esik az országúttól. Ennek következtében felszabadult egy több mint 6 hektáros terület, melyet a fejlesztési mesterterv szerint kereskedelmi célú, illetve egyéb kiegészítő jellegű tevékenységek végzésére lehet használni, a földrajzi adottság figyelembevételével. A megyei tanácsnak azonban nincs elegendő pénze ahhoz, hogy önerőből egy szállodát építsen ott, ezért a cargo terminál mintájára megegyezne egy magánbefektetővel. Tekintettel arra, hogy a közelben mégiscsak egy repülőtér működik, azaz le- és felszállnak repülőgépek, a hotel nem lenne túl magas, viszont megszállhatnának benne a pilóták is, magyarázta Bolojan. Hozzátette: a megyevezetés a továbbiakban kidolgozza annak menetét, hogyan lehet a rendelkezésre álló telket árveréssel koncesszióba adni egy olyan cégnek, mely vállalja a hotel megépítését.
Egy másik előterjesztésnek a tárgya a 79-es országút Nagyvárad és Nagyürögd közti szakaszának kettőről négy sávosra történő bővítése, illetve a repülőtér közelében egy körforgalomnak a kialakítását célul tűző beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak az aktualizálása volt. Bolojan kifejtette, hogy a műszaki terv ugyan már elkészült, de mint utóbb kiderült, összhangba kell hozni a sávbővítési munkálatot a nagyürögdi körgyűrű építésével, s ezáltal megnőttek a költségek. A tervet jóvá kell még hagyja az Országos Közúti Infrastruktúrát-kezelő Társaság (CNAIR) műszaki bizottsága, hogy aztán átadhassák a forgalomnak a körgyűrűt. A sávbővítési munkálatok júliusban kezdődnének el, de a terelőút megnyitásának köszönhetően remélhetően nem lesz akkora a torlódás azon az útszakaszon, ahol dolgozni fognak.
Átment az a javaslat is, miszerint a megyei tanács a Ceyrat utca 4. szám alatti telket három parcellára ossza. Az egyik parcellában található, leromlott állagú manézst felújítaná, hogy aztán oda költöztesse az intézmény archívumát, a második parcellán színházraktárakat működtetne, míg a harmadikban parkot létesítene, melyet majd átadna a városnak. Eldőlt az is, hogy a gázvezetékeket fektetnek le Szászfalván, fejlesztik a víz- és használtvíz-csatornarendszert a metropolisz-övezetben és Kiskopácson, valamint a megyei tanács vállalja azt, hogy támogatja évente két-három fatemplomnak a restaurálását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában