Filmsiker

2021.03.05. 14:38

Radu Jude filmje nyerte az Arany Medvét a 71. Berlinalén

Radu Jude román rendező Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon – számolnak be a nemzetközi hírügynökségek.

A játékfilm román-luxemburgi-horvát-cseh koprodukcióban készült, és a Berlinalén volt a nemzetközi bemutatója.

A Schiţă pentru un film popular (Vázlat egy népszerű filmhez) alcímet viselő alkotás az egyén és a társadalom közötti viszonyt elemzi, abból indulva ki, hogy miként változik meg egy általános iskolai tanárnő élete, amikor feltölt egy amatőr pornófilmet egy erre szakosodott oldalra.

A főbb szerepekben Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean és Andi Vasluianu láthatók.

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában 15 játékfilm szerepelt. A nemzetközi zsűri tagja volt Adina Pintilie rendező is, aki 2018-ban nyert Arany Medvét Nu mă atinge-mă/Touch Me Not (Ne érints meg) című alkotásával. A bírálóbizottság tagjai voltak még: Mohammad Rasoulof, Nadav Lapid, Enyedi Ildikó, Gianfranco Rosi, Jasmila Zbanic.

Radu Jude első játékfilmje, Cea mai fericită fată din lume (A legboldogabb lány a világon), 2009-ben elnyerte az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját a berlini fesztiválon, Aferim! című alkotásáért pedig Ezüst Medvét kapott 2015-ben.

A borítóképen: Radu Jude román rendező 2015-ben az Ezüst Medvével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában