Bérezés

2019.12.03. 14:59

Ludovic Orban: A minimálbér nőni fog

Ludovic Orban kijelentette: nőni fog a minimálbér, de még nem tudni, pontosan mennyivel. Az összeg leszögezéséhez figyelembe veszik a munkáltatók, valamint a szakszervezetek képviselőinek javaslatait.

„A munkáltatók zöme természetesen támogatja javaslatunkat. Ami a szakszervezeteket illeti, tettek néhány javaslatot, amit fontolóra veszünk, de ezek főleg a későbbi tárgyalásokhoz fognak alapul szolgálni, amelyeket jövő év folyamán fogunk folytatni, hogy definiáljuk a minimálbér növekedésének meghatározásához szükséges törvényes mechanizmust”- mondta a kormányfő.

Hozzátette, egyes javaslatok szerint a jövő évre vonatkozó gazdasági előrejelzések alapján kellene a minimálbér-növekedést kiszámolni, csakhogy az előrejelzések nem pontosak. „Mondok egy példát: a 2019-es állami költségvetés kiszámolásakor 5,5%-os gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést vettek alapul, holott a valóságban a 2019-es gazdasági növekedés valahol 4% körül lesz”- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a minimálbér már január elsejétől növekedni fog-e, Orban úgy felelt: „Nőni fog. Elemzéseket végzünk és az általunk kidolgozott modellbe foglaljuk a megfogalmazott javaslatokat, főleg azokat, amelyek a szakszervezeti szövetségektől érkeztek, és remélem, hogy a lehető leghamarabb meghozunk egy döntést.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában