Hallgassa élőben!
Fotó: Alexandru Nitescu

Kulturális miniszter: A tesztelőadások résztvevői közül egy személynél mutatták ki utólag a koronavírus-fertőzést

Agerpres

Egy személynek lett pozitív a koronavírustesztje a kulturális minisztérium által Bukarestben és Kolozsváron szervezett négy tesztelőadás résztvevői közül – közölte csütörtökön a tárcavezető. A minisztérium javaslatot tett arra, hogy többé ne függesszék fel az ágazat tevékenységét a veszélyhelyzet alatt, bárhogy is alakul a járványhelyzet.

Bogdan Gheorghiu a B1 TV műsorában elmondta, a négy rendezvényen – amelyek közül három beltéri, egy szabadtéri volt – összesen mintegy 1300-an vettek részt, és közülük csak egy nézőnek lett pozitív a koronavírus-gyorstesztje utólag. Az illető a kolozsvári előadáson volt jelen, be volt oltva, a vakcina második dózisát a koncert előtt több mint tíz nappal kapta meg. Mivel az esemény után nyolc nappal mutatták ki nála a vírust, azt valószínűsítik, hogy nem az előadáson fertőződött meg, hanem valamikor utána – magyarázta a miniszter.

A tárcavezető kiemelte, a májusi tesztelőadások igazolták, hogy a kulturális rendezvények nem minősülnek fertőzési forrásnak, biztonságos körülmények között megtarthatók.

Ezt a következtetést vonták le a tesztelőadások kapcsán a szaktárca által csütörtökön közzétett jelentésben is, amelyben ugyanakkor javaslatot tesz a minisztérium arra, hogy többé ne függesszék fel az ágazat tevékenységét a veszélyhelyzet alatt, függetlenül attól, hogy miként alakul a járványhelyzet.

„A kulturális és a kreatív ágazatnak felelős közönsége van, és alacsony a megbetegedés kockázata. A kulturális eseményeket meg lehet tartani biztonságos körülmények között, a lakosságarányos esetszámtól függetlenül. Ugyanakkor továbbra is az oltás jelenti a megoldást a normalitáshoz való visszatéréshez” – idézi a dokumentum a minisztert.

Borítókép: illusztrációCristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb Eb-góllövője lett
A magyarok ellen kétszer is eredményes volt Cristiano Ronaldo, amivel minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett 11 találattal.
Rossi: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt
A szövetségi kapitány a cserék miatt okolja magát, úgy érzi, a 84. percig jól teljesített a csapat.
A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.
Érvényes gólt a németek lőttek, mégis a franciák nyertek Münchenben
Franciaország 1–0-ra legyőzte Németországot kedd késő este Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A franciák Mats Hummels öngóljával szereztek vezetést az első félidőben, és bár a németek támadtak többet, nem sikerült áttörniük a francia védelmet, sőt a „kékeknek” volt kapufájuk és két meg nem adott góljuk is.
Hatalmasat villantott Labancz Lilla: ledobta a textilt
Beköszöntött a forró nyár: Labancz Lilla sem bírja már felöltözve.