rotációs elv

2021.11.22. 14:19

FRISSÍTVE l Kelemen: Az RMDSZ Nicolae Ciucát támogatja a kormányfői tisztségbe

FRISSÍTÉS

Bejelentette ugyanakkor, hogy az RMDSZ megtartja az eddigi három minisztériumát, illetve a miniszterelnök-helyettesi tisztséget.

Kelemen azt is elmondta, hogy a nap folyamán összeül a Szövetség Állandó Tanácsa, amely jóváhagyja az alakulat miniszterjelöltjeit. Azt fogja javasolni, hogy Cseke Attila, Tánczos Barna és Novák Eduárd maradjon a három tárca élén, a kormányfő-helyettesi tisztséget pedig továbbra is jómaga töltse be.


Az RMDSZ a rotációs elv alapján Nicolae Ciucát támogatja a kormányfői tisztségbe másfél évre, majd azt követően a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kijelölt kormányfőt – jelentette be Kelemen Hunor a Cotroceni-palotában lezajlott egyeztetéseket követően.

„Mindannyian egyetértettünk a kormányfői tisztség rotációs elven alapuló betöltésével. Mostantól másfél évig Nicolae Ciucă legyen a miniszterelnök, azután pedig a PSD jelöltje” – fejtette ki Kelemen.

Hozzátette, ha egy ilyenfajta parlamenti többségre alapoznak, az égető, aktuális problémákon túlmenően hosszú távra kell tervezni az ország érdekében, meg kell nézni, milyen reformokat akarnak megvalósítani. Az RMDSZ úgy gondolja, hogy a kormánykoalíció köteles lesz érdemi reformokat végrehajtani, beleértve az alkotmány több ponton történő felülvizsgálatát, illetve hosszú távú fejlesztési projekteket.

Klaus Iohannis államfő kormányalakítási tárgyalásokra hívta hétfőre a parlamenti pártok képviselőit. Első körben a PSD, PNL, RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselői mentek be az egyeztetésre. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hétfő reggel bejelentette, hogy nem vesz részt a cotroceni-i tárgyalásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában