Románia

2021.06.15. 16:03

Gheorghiţă: A hideg időszak beálltakor újabb fertőzéshullám kezdődhet

Cselekvési tervet készülnek kidolgozni a hatóságok 'A város beoltja a vidéket' elnevezésű projekt gyakorlatba ültetésére – nyilatkozta kedden Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány vezetője.

Forrás: gov.ro

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

A katonaorvos azt mondta, fontos, hogy július végére a lakosság tájékoztatását, illetve immunizálását végző csapatok az ország mind a 2862 községében napi szinten jelen legyenek, ugyanis az ősz beálltakor újabb megbetegedési hullám ütheti fel a fejét.

Gheorghiţă beszámolója szerint egyes megyékben már a települések 70-80 százalékába eljutottak a mobil oltócsapatok, más megyékben viszont ez az arány alig 10%-15%. A vidék beoltásának megszervezésére tehát összehangoltabb cselekvésre van szükség, amelynek tervét a vaccinare-covid.gov.ro platformon is közzéteszik.

Csökkent oltakozási kedv

Ideiglenesen beszüntetik a tevékenységet 11 oltóközpontban, 127-ben csökkentik a munkaprogramot, 70 oltópontot pedig bezártak, mivel az oltóközpontok mintegy 45%-a a csökkent oltakozási kedv miatt kapacitásának kevesebb mint 50%-ában működött az elmúlt időszakban.

Ezt Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló bizottság vezetője mondta el keddi sajtótájékoztatóján, rámutatva, hogy a múlt héten kielemezték az immunizálási központok hatékonyságát. Azt javasolták a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak, hogy vizsgálják meg a helyzetet, és hozzák meg a megfelelő intézkedéseket: vagy csökkentsék a központok nyitvatartási idejét, és küldjenek ki több mobil csapatot a vidéki településekre, vagy ideiglenesen függesszék fel egyes központok tevékenységét.

Hangsúlyozta, véglegesen nem akarják bezárni az oltóközpontokat, mivel nem lehet tudni, milyen lesz a járványhelyzet az elkövetkező hónapokban, és a központokat szükség esetén gyorsan újra működésbe kell helyezni.

Gheorghiţă említést tett arról is, hogy az utóbbi hónapokban fokozatosan csökkent az újonnan beoltott személyek száma, viszont az uniós szerződés értelmében a vakcinaadagok a korábbi beütemezés szerint érkeznek az országba, így jelenleg a beérkezett dózisok mintegy 60%-át sikerült felhasználni. Megjegyezte, egyrészt fontos lenne felhasználni a vakcinákat még a szavatossági idő lejárta előtt, másrészt azonban megfelelő mennyiségű vakcinának kell raktáron lennie a járvány következő hulláma esetén.

Beoltott gyermekek

Ez idáig 13.391, tizenkét és tizenöt év közötti gyermeket oltottak be Romániában koronavírus ellen, a legtöbbet Bukarestben (3152), illetve Kolozs (1173), Ilfov (631) és Temes (615) megyében – tájékoztatott az oltáskampányt koordináló bizottság elnöke. A 12 és 15 év közötti kiskorúak immunizálása június 2-án vette kezdetét.

Valeriu Gheorghiţă ugyanakkor elmondta, hogy a családorvosok 31%-a csatlakozott az oltási kampányhoz, azaz 2345 orvos olt a kabinetjében, ezek közül 1182 városon, 1163 pedig vidéken. Május 4-e óta 136.883 személyt immunizáltak háziorvosi rendelőben, ezeknek 54%-át a vidéki településeken. A legtöbb személyt – 10.118-at – Temes megyében oltották be a háziorvosok.

Június 7-e és 14-e között országszerte 129.102 személy kapta meg az oltás első dózisát, ezeknek 88,7%-a előjegyzés nélkül jelentkezett az oltóközpontban. A katonaorvos elmondta még, hogy országos szinten 127 közkórházban 2132 személyt, 27 magánkórházban pedig 365 személyt oltottak be az említett időszakban. A héten további 17 közkórházban kezdik el az oltási tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában