Felmérés

2021.08.24. 14:58

Felméri az egészségügyi minisztérium a rendelkezésre álló kórházi ágyak számát

Ioana Mihăilă kedden bejelentette, hogy megyénkénti adatokat kért az egészségügyi igazgatóságoktól a rendelkezésre álló kórházi ágyak számáról. Az egészségügyi miniszter szerint fel kell készülni a koronavírusos fertőzések esetleges növekedésére.

Ioana Mihăilă elmondta, hogy Raed Arafat belügyi államtitkárral együtt több távértekezletet is tartottak a múlt héten az egészségügyi igazgatóságok és a kórházak vezetőivel. A videokonferenciákon feltérképezték a kórházak problémáit és számba vették az új fertőzések számának növekedése esetén

alkalmazandó intézkedéseket.

A rendelkezésre álló ágyak száma mellett adatokat kértek a kórházak személyzethiányáról is, különös tekintettel az intenzív terápiás részlegekre. A miniszter közölte, hogy ott, ahol szükség van rá, egészségügyi dolgozók kihelyezésével a hiányzó munkaerőt 'sürgősen' pótolni fogják.

Ioana Mihăilă elmondta, hogy az eddig összesített adatok szerint 340 ágy áll rendelkezésre a felnőtt betegek és 110 a gyerekek kezelésére a kórházak intenzív terápiás részlegein, az utóbbiak száma azonban 1600-ra is növelhető. Ez azért fontos, mert a koronavírus delta variánsa főként a fiatalokat támadja – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, a kórházak leterheltsége a járvány negyedik hulláma alatt jelentős mértékben függ majd attól, hogyan viszonyul a lakosság a koronavírus elleni oltáshoz. 'Ez mindannyiunkon múlik. Ha racionálisan döntünk, felismerve azt, hogy a vakcina megvéd minket és a környezetünket a fertőzéstől, akkor ez enyhíteni fogja a egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást' – jelentette ki Ioana Mihăilă.

A sajtótájékoztatón Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője elmondta, távértekezletet tartott a megyei kórházak sürgősségi részlegeinek képviselőivel az esetszámok megnövekedésére való felkészülésről. Arra kérte őket, szervezzék meg úgy a munkát, hogy tudják megfelelően ellátni azokat a betegeket is, akiket nem koronavírus-fertőzéssel vagy fertőzés gyanújával szállítanak hozzájuk.

Arafat tájékoztatása szerint jelenleg naponta átlagban 9-10 ezer személy kerül sürgősségre Romániában, ez a szám azonban a járvány negyedik hulláma alatt jelentősen növekedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában