Egészségügy

2021.10.06. 09:57

Ciolacu szerint bűntett a műtétek felfüggesztése

Fotó: digi24.ro

Bűntettnek nevezte egy szerdai Facebook-bejegyzésben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy az egészségügyi minisztérium felfüggesztette az állami kórházakban a halasztható beutalásokat és műtéteket.

Marcel Ciolacu felkérte a két házelnököt, Anca Dragut és Ludovic Orbant, sürgősen hívják össze a parlament összevont házbizottságát, hogy tűzzék napirendre a 'Florin Cîţu kudarcos kormányzásának utolsó óráiban hozott képtelen döntés' hatályon kívüli helyezését.

A politikus szerint a halasztható kórházi beutalások és műtétek elnapolása több ezer romániai páciens 'szándékos halálra ítélését' jelenti. 'Nem elég, hogy a rákbetegek több mint másfél éve nem férnek hozzá a kezeléshez, és a 2019-ben diagnosztizáltak 88 százaléka egy év leforgása alatt meghalt. Most gyakorlatilag megfosztották a románokat az egészség élethez való alkotmányos joguktól' – írta bejegyzésében Marcel Ciolacu.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár hétfőn jelentette be, hogy az állami kórházaknak át kell ütemezniük a következő 30 napban minden halasztható műtétet, a megyei közegészségügyi igazgatóságok pedig a koronavírusos betegek kezelésére fogják átcsoportosítani a felszabaduló kórházi ágyakat és szakszemélyzetet.

Az erről szóló rendelet nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, az állapotos nőkre, illetve a rendszeres kezelésre, vizsgálatra, illetve beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában