Kormányiktatás

2021.11.25. 14:00

Bizalmat szavazott a Ciucă-kormánynak a parlament

Fotó: Agerpres

FRISSÍTÉS

14.55 óra Aláírta csütörtökön Klaus Iohannis államelnök a Nicolae Ciucă vezette kormány kinevezését – közölte az államelnöki hivatal.

Az új kabinet tagjai 15 órától teszik le a hivatali esküt a Cotroceni-palotában.

A kormány összetétele a következő:

*Nicolae Ciucă – miniszterelnök;

* Sorin Grindeanu – miniszterelnök-helyettes, szállításügyi és infrastruktúráért felelős miniszter;

* Kelemen Hunor – miniszterelnök-helyettes;

* Cseke Attila – fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter;

* Adrian Câciu – pénzügyminiszter;

* Dan Vîlceanu – beruházásokért és európai alapokért felelős miniszter;

* Florin Spătaru – gazdasági miniszter

* Constantin-Daniel Cadariu – vállalkozásokért és idegenforgalomért felelős miniszter

* Virgil Popescu – energiaügyi miniszter

* Adrian Chesnoiu – mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter;

* Alexandru Rafila – egészségügyi miniszter;

* Tánczos Barna – környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodásért felelős miniszter;

* Sorin Cîmpeanu – oktatási miniszter;

* Marius Budăi – munkaügyi és társadalomvédelmi miniszter;

* Gabriela Firea – család-, ifjúságügyért és esélyegyenlőségért felelős miniszter;

* Lucian Romaşcanu – kulturális miniszter

* Florin Roman – kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter;

* Novák Eduárd-Károly – sportminiszter;

* Cătălin Predoiu – igazságügyi miniszter;

* Lucian Bode – belügyminiszter;

* Vasile Dîncu – védelmi miniszter;

* Bogdan Aurescu – külügyminiszter.

A parlament csütörtökön szavazta meg a kormány beiktatását.


FRISSÍTÉS

14.06 óra Kormánya mindent megtesz azért, hogy Románia túllépjen a koronavírus-járvány okozta problémákon – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă, miután a parlament megszavazta kabinetjének a beiktatását.

A kijelölt miniszterelnök megköszönte a törvényhozók bizalmát, de köszönetet mondott azoknak is, akik a kormánya ellen szavaztak. „Megértettem az ellenzék részéről felszólalók üzenetét is” – jegyezte meg.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, a román állampolgárok érdekeit helyezi kormányzása középpontjába. Azt ígérte, kabinetje mindent megtesz azért, hogy az ország túllépjen a koronavírus-járvány okozta problémákon, illetve azért, hogy meghatározza a Románia fejlesztésére irányuló erőfeszítések irányvonalait.


FRISSÍTÉS

13.21 óra Bizalmat szavazott Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök kormányának csütörtöki ülésén a parlament plénuma.

A Ciucă-kabinet 318 támogató és 126 ellenszavazatot kapott a titkos, golyós szavazáson.

A kormány beiktatásához legkevesebb 234 szavazatra volt szükség.

A parlament döntését továbbítják az államelnöknek.


FRISSÍTÉS

13.20 óra Azt üzente a Ciucă-kabinet beiktatásáról döntő csütörtöki parlamenti ülésen a kijelölt miniszterelnöknek Diana Iovanovici-Şoşoacă, hogy utcára viszi az embereket, ha a kormány kötelezővé teszi az oltást.

A független szenátor felszólalásában kifogásolta, hogy a kormánynak csak egyetlen női tagja van. Nicolae Ciucă tábornoki múltjára utalva a kijelölt miniszterelnöktől azt kérdezte: ez azért van így, mert kevés olyan rátermett nő van a koalícióban, aki képes lenne fontos tisztségeket betölteni a kabinetjében, vagy azért, mert „egészségügyi-katonai diktatúrát” kíván bevezetni.

Şoşoacă leszögezte, nem szavazza meg a kormány beiktatását, mert az „az egészségügyi diktatúra mellé nem akar katonai diktatúrát is”. A kijelölt miniszterelnököt figyelmeztette: polgári engedetlenségre fogja szólítani a polgárokat, ha a koalíció kötelezővé teszi az oltást. „Jómagam nagyon sok embert fogok kivinni az utcára” – jelentette ki.

A szenátor kifogásolta azt is, hogy Nicolae Ciucának nincs szándékában eltávolítani hivatalából Raed Arafat belügyi államtitkárt, aki szerinte „kilencvenezer afgánt készül behozni az országba”, akik „ránk törik az ajtót, hogy beoltsanak minket”. Közölte: nem engedi majd meg, hogy ez megtörténjen.

„Ha oltakozásra kötelez bennünket és ránk töri az ajtót, akkor jogunk lesz megvédeni az életünket. Adja az Isten, hogy jöjjön meg az esze!” – üzente a kijelölt miniszterelnöknek Şoşoacă.


FRISSÍTÉS

12.43 óra A nagykoalíció nem ideológiai alapon jött létre, az egyetlen megoldásnak mutatkozott az ország stabilitásának biztosítására – jelentette ki a Ciucă-kormány beiktatásáról döntő csütörtöki parlamenti ülésen Turos Loránd.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője felszólalásában „komolynak, mélyrehatónak és felelősségteljesnek” nevezte azokat a tárgyalásokat, amelyek nyomán a koalíciót alkotó pártok a nézeteltéréseiket félretéve közös nevezőre jutottak.

Úgy vélekedett: ennek a jelentős parlamenti többséggel rendelkező koalíciónak az ország irányítása mellett módjában áll majd új közpolitikákat megvalósítani, illetve „átgondolni és reformálni” az alkotmányt.

„Ez a többség jelenleg az egyetlen megoldás a stabilitás és a tervezhetőség biztosítására, illetve arra, hogy felélesszük a polgárokban a magasabb életszínvonal reményét” – fogalmazott az RMDSZ politikusa.

Turos szerint a koalíciónak egy sor problémára kell halaszthatatlanul „határozott” megoldást találnia: a koronavírus-járványra, a lakosság vásárlóerejének csökkenésére és a drágulásokra. Hozzátette: az országos helyreállítási terv esélyt ad Románia fejlődésére.

Az RMDSZ frakcióvezetője szerint a nyugdíjak, a minimális nyugdíj és a minimálbér kormányprogramba foglalt emelése konkrét segítséget nyújt az embereknek ennek a nehéz időszaknak az átvészelésére. „A célunk közös: a polgárok jólétének megteremtése. (...) Meggyőződésem, hogy az egymás iránti tiszteletre és bizalomra alapozva ezt a közös célunkat el tudjuk érni” – jelentette ki Turos Loránd.


FRISSÍTÉS

12.40 óra A kormányiktatás csütörtöki parlamenti ülésén George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke a tribünről Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnökhöz intézte szavait, azt kérdezve tőle, hogy merre „rejtőzködik” Florin Cîţu szenátusi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője.

„Hova rejtőzött Florin Cîţu? Fél, szégyelli magát? Vagy talán depresszióba esik? (...) Valószínűleg Klaus Iohannisszal van” – mondta Simion.

Az AUR társelnöke kijelentette, hogy „Klaus Iohannis ellenzéke” lesz, és arra kérte a „valódi” és „nemzeti-liberális” törvényhozókat, hogy csatlakozzanak az AUR-hoz, mert Iohannis diktatúrája senkinek sem fog tetszeni.


FRISSÍTÉS

12.12 óra A képviselőház elnöke rámutatott, politikai és közigazgatási tapasztalattal rendelkező személyeket, magánszektorban jól teljesítő szakembereket és kiváló orvosokat jelöltek kormányzati tisztségekbe, mivel „kísérletezésre nincs idő”.

„A PSD tudja, hogyan kell kormányozni, ezt mindannyiszor bizonyítottuk, különösen akkor, amikor más kormányok által előidézett katasztrófát kellett helyrehoznunk” – fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

Ciolacu szerint Romániának új útra kell térnie, amelyen a munkát ösztönzik és megfizetik, „az állam pedig vigyáz a polgáraira”, különösen a kiszolgáltatottakra, akik a pandémia idején még jobban elszegényedtek. „A PSD-nek kötelessége megállítani az életszínvonal drasztikus csökkenését, emiatt már a kormányra lépését követő 'első hónaptól kezdődően gyakorlatba akarja ültetni a szociális programot” – fűzte hozzá.

„A PSD mindig az emberek érdekeit szem előtt tartva kormányozott, és ez ezután is így lesz” – szögezte le.

A koronavírus-járványról és az oltáskampányról azt mondta, hogy 'le kell dönteni a gyűlölet falait, amelyek az oltottak és oltatlanok között emelkednek', mert 'mindannyian vissza akarjuk kapni régi életünket', és ehhez mindannyiunk közös erőfeszítésére van szükség.

Úgy vélekedett: az egészségügyi intézkedésekről az egészségügyi szakembereknek kell tájékoztatniuk a lakosságot, „a politikusoknak hátra kell lépniük”.

A parlament a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta koalíció kormányának beiktatásáról szavaz a csütörtöki ülésém.


FRISSÍTÉS

12.06 óra A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti együttműködés „keresztapjának” nevezte Klaus Iohannis államfőt Dan Barna a parlament két házának csütörtöki együttes ülésén, amelyen a Nicolae Ciucă vezette kormány beiktatásáról szavaznak a törvényhozók.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke felszólalásában felkérte Nicolae Ciucă kijelölt kormányfőt, hogy „őszintén és tisztességesen” vallja be, ki hozza majd a döntéseket a leendő kormányban. Hozzátette, az USR hasonlóképpen Klaus Iohannis államfőt is kérte, magyarázza el a polgároknak döntéseit.

„Mert valójában Románia elnöke a keresztapja ennek a ma születő együttműködésnek. Meglepődve látom, hogy ő hiányzik erről a szomorú lakomáról. (...) Elvártam volna, hogy érdekelje egy ilyen fontos családi esemény, mint az új FSN keresztelője a parlamentben, és hogy megtisztelje azt jelenlétével” – fogalmazott.

Barna szerint Iohannis immár „negyedszer ad esélyt” a szociáldemokratáknak. Úgy véli, ez nem tévedésből vagy véletlenül történik, hanem „cinizmusra és érdektelenségre” vall.

Az USR alelnöke ugyanakkor gratulált a „beszerzéshez” Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnöknek. Mint mondta, ez az első alkalom, amikor a PNL „önként” átadja a kormányzást valaki másnak.

„Nem kis dolog elmozdítani a PNL-t az első hegedűs pozícióból és a PSD függelékévé tenni. (...) Ciolacu úr, önnek sikerült az, amit még Ion Iliescu sem volt képes megtenni: kiemelte a PNL-t a történelemből és berakta a PSD mellényzsebébe” – fogalmazott.


FRISSÍTÉS

12.02 óra Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője azt mondta a Ciucă-kormány beiktatásának parlamenti vitáján, hogy meglátása szerint a koalíció stabil lesz.

„Végre van egy stabil kormányunk. 25 éve nem hallottak engem ilyent mondani. Mert 25 éve nem volt ilyen évünk, mint ez, ami hála Istennek végéhez közeledik. Ez a kormány stabil lesz. Arra kérem egyes kollégáimat, szokjanak hozzá a gondolathoz, hogy a többség négy összetevőből áll, a negyedik pedig a nemzeti kisebbségek csoportja” – mondta Pambuccian.

A képviselő hozzátette, a nemzeti kisebbségek „rendkívül aktívan” szándékoznak részt venni a kormányzásban.


FRISSÍTÉS

11.44 óra Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője azt mondta a parlament csütörtöki, a kormány beiktatásáról döntő ülésén, hogy nem kívánt volna a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel többséget kialakítani, de jelenleg ez az egyetlen pragmatikus és felelősségteljes döntés.

„Egy évvel ezelőtt, a parlamenti választások küszöbén nem hittem volna, hogy alig egy évvel később a parlamenti helyzet egy PNL-PSD-RMDSZ többséget fog megkövetelni. Nem hittem ezt és őszintén szólva nem akartam ezt. (...) De a parlamenti matematika egyértelművé teszi, hogy jelenleg az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes, realista és bölcs megoldás a széles koalíció” – fogalmazott Fenechiu.

A liberális párti szenátor ugyanakkor cáfolta az előtte felszólaló szociáldemokrata pártelnök, Marcel Ciolacu állításait.

„Kénytelen vagyok ellentmondani Ciolacu elnök úrnak: az a két év, amiről beszél, nem volt elvesztegetett két év. Az említett két év alatt Romániának volt kormánya” – jelentette ki Fenechiu. Hozzátette, az első évben kisebbségi kormány volt, amelynek minden kezdeményezését megakadályozták, a második évben, vagyis a parlamenti választások után pedig a kormányon belüli elemek akadályozták a munkát. „Kormányzó partnerünk húzta meg a kéziféket, ahelyett, hogy a liberális intézkedéseket támogatta volna, így jutott oda a kormány, hogy szeptemberben megbukott” – állította a szenátor.


FRISSÍTÉS

11.33 óra Felszólalásában Ciucă rámutatott, miniszter kollégáival mindent megtesznek majd az ország gazdasági, társadalmi és egészségügyi helyzetének javítása érdekében.

Mint kiemelte, a koalíciót alkotó pártok félretették mindazt, ami elválasztja őket, inkább arra fókuszáltak, ami összekötheti őket. „Megértettük, hogy a románok érdeke fölötte áll minden büszkeségnek és politikai ellenszenvnek” – fogalmazott Ciucă, hozzátéve, az általa vezetett kabinetnek eltökélt szándéka gyakorlatba ültetni a kormányprogramot, amely biztosítékot jelent a stabilitásra, arra, hogy az ország dolgai visszatérhetnek a normális kerékvágásba.

A kijelölt kormányfő hangsúlyozta, kormánya kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a beruházásokra, a történelmi régiókat összekapcsoló infrastruktúra kiépítésére, valamint „Románia kiegyensúlyozott fejlesztésére”.

Beszélt az országos helyreállítási tervről (PNRR) is, amely, mint mondta, célkitűzéseik megvalósításának alappillérét képezi. Hangsúlyozta továbbá a közszolgáltatások digitalizációjának, valamint a családok támogatásának fontosságát, és az egészségügyi rendszer megerősítését ígérte.

Kormánya fenntartja az egységes adókulcsot és ellenzi az adóemelést – mondta még Nicolae Ciucă.


FRISSÍTÉS

11.18 óra A Szociáldemokrata Párt (PSD) elfogadta a kihívást, hogy a romániaiak mellé álljon, és a kormányra lépés mellett döntött – jelentette ki a parlament együttes plénumában Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök.

„A PSD a legstabilabb és legfelelősebb párt az országban, tehát választania kellett: vagy tovább nézzük és bíráljuk az eredménytelen kormányzást, vagy pedig képességeinket és tapasztalatainkat felhasználva most azonnal megállítjuk az összeomlást, az emberek mellé állunk és stabilizáljuk az országot. Mivel a PSD soha nem fut el a felelősség elől, elfogadtuk ezt a kihívást, úgy döntöttünk, kormányra lépünk” – fejtette ki Ciolacu.

A PSD-nek kötelessége megállítani az életszínvonal drasztikus csökkenését, fűzte hozzá.

„A PSD mindig az emberek érdekeit szem előtt tartva kormányozott, és ez ezután is így lesz” – szögezte le.

A törvényhozók a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány beiktatásáról szavaznak csütörtöki ülésükön.


FRISSÍTÉS

10.39 óra Az új kormány minden intézkedése a kiszámíthatóságot, a stabilitást és Románia fejlődését lesz hivatott szolgálni – jelentette ki Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök a parlament plenáris ülésén.

A törvényhozók a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány beiktatásáról szavaznak csütörtöki ülésükön.


Megkezdődött a képviselőház és a szenátus együttes ülése, amelyen az új kormány beiktatásáról szavaznak a törvényhozók.

A Nicolae Ciucă kijelölt kormányfő vezette kabinet jóváhagyásáról döntő ülést Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke vezeti.

Ciolacu bejelentette, hogy a 466 törvényhozóból 298 van jelen a teremben.

Nicolae Ciucă ismerteti a kormányprogramot és a kabinet névsorát.

A két ház titkos, golyós szavazással dönt majd a kormány beiktatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában