Koronavírus

2021.09.18. 17:36

Arafat: a szeptember 6-a és 12-e közötti héten a halálos áldozatok 95,2 százaléka nem volt beoltva

A SARS-Cov-2 fertőzés okozta elhalálozások több 95,2 százaléka be nem oltott személyeknél következett be szeptember 6-a és 12-e között, idézett szombaton az országos közegészségügyi hatóság (INSP) jelentéséből Raed Arafat belügyi államtitkár.

Arafat szerint ez mutatja, hogy mit jelent a védelem és a kockázatcsökkentés a beoltott emberek számára, és hangsúlyozta, az oltás jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy kilábaljunk a járványból.

Az INSP jelentése szerint az említett időszakban megfertőződött személyek 77,6 százaléka nem volt beoltva. A járvány kezdete óta ez idáig az elhalálozott személyek 85,9 százaléka 60 év fölötti volt, többségük más betegségekben is szenvedett. Az elhalálozott személyek 94,6%-nak volt társbetegsége, számolt még be Arafat sajtótájékoztatóján.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hét elején még 2520 új fertőzöttet regisztráltak országos szinten, szombaton pedig meg már 5388-at, és az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma is 543-ról 798-ra ugrott.

„Egyszerű megoldás van arra, hogy mi, vagy rokonaink ne jussunk az intenzív terápiára. Az oltásközpontok nyitva állnak. A megoldás a saját kezünkben van, csak gondolkodjunk logikusan és ne hallgassunk a közösségi hálók révén hozzánk elérő félretájékoztatásokra. (...) Európai szinten már 70 százalékos az átoltottság, és vannak olyan államok, ahol már 80 százalékos. Ez teszi lehetővé, hogy együtt élj a vírussal, az életed azonban ne legyen veszélyben” – mutatott rá.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban folyamatosan nőtt az új esetek száma az ország minden megyéjében, és néhol települések vesztegzár alá helyezésére is szükség volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában