Élettársi viszony

2021.09.28. 12:29

A képviselőház elutasította a törvénytervezetet

Fotó: hirado.hu

Elutasította kedden a képviselőház a bejegyzett élettársi viszonyra vonatkozó törvénytervezetet.

A tervezetet elutasító javaslatra 229-en szavaztak igennel, 57-en nemmel, és hatan tartózkodtak.

A tervezet célja a civil élettársi kapcsolat jogi kereteinek szabályozása volt azzal, hogy leszögezi azok alapelveit, hatásait, valamint azokat az eljárásokat, amelyeket az illetékes szerveknek kellene alkalmazniuk az élettársi kapcsolatok megkötésekor és megszüntetésekor.

A vitán az USR PLUS az élettársi kapcsolatot szabályozó törvény elfogadása mellett érvelt, az AUR és a PSD ellene, míg a PNL képviselőházi frakcióvezetője, Gabriel Andronache közölte, hogy a párton belül megoszlanak az álláspontok.

Simina Tulbure, az USR PLUS képviselője kijelentette, az általa képviselt alakulat a bejegyzett élettársi kapcsolat törvényesítése mellett van, ez ugyanis növelné a népszaporulatot. „Legyünk az Európai Unió tagjai! Miért legyünk Európa sereghajtói? Ha növelni akarjuk a népszaporulatot, akkor az élettársi kapcsolatot is szabályozzuk” – mondta.

Az AUR-t képviselő Alin Coleşa viszont úgy vélekedett, hogy a törvény nem a heteroszexuális, hanem az egynemű párok érdekeit szolgálná. „Ennek a kezdeményezésnek a hagyományos család szétdúlása a célja” – jelentette ki.

Gabriel Andronache megemlítette, hogy a kezdeményező három hasonló tematikájú törvényjavaslatot nyújtott be, ezért a PNL „kimondottan technikai okokból” elutasítja az indítványt. A párton belül egyébként megoszlanak a vélemények a bejegyzett élettársi kapcsolat témájában.

Dumitru Coarnă, a PSD képviselője szerint a tervezet nem élvez prioritást. „Vallásos szemszögből a családot egy férfi és egy nő alapítja. Én azt gondolom, hogy a fő problémára, vagyis az egészségügyi válságra kell koncentrálnunk” – fogalmazott.

A képviselőház döntő házként szavazott ebben a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában