Expert Forum

2024.05.23. 08:00

Továbbra is alacsony a női jelöltek aránya a helyhatósági választásokon

Illusztráció

Agerpres

Továbbra is alacsony a női jelöltek aránya a helyhatósági választásokon - derül ki az Expert Forum (EFOR) szerdán közzétett kimutatásából.
A női jelöltek aránya továbbra is viszonylag alacsony, 24 százalékos, bár közel két százalékponttal magasabb, mint 2020-ban, és a 2016-os szintnél is magasabb, amikor a jelöltek 21 százaléka volt nő.
A 2020-as évhez hasonlóan a községekben a legalacsonyabb a női jelöltek aránya (23 százalék), a legmagasabb pedig a nagyvárosokban és Bukarestben, körülbelül egyharmad.
A legkevesebb női jelölt (11 százalék) a polgármester- és megyeitanácselnök-jelöltek között van, a legtöbb a fővárosi tanácsosi (34 százalék), illetve a megyei tanácsosi (27 százalék) jelöltlistákon. A helyi tanácsosi jelöltlisták 25 százalékát teszik ki nők, míg a bukaresti főpolgármesteri címre pályázók 22 százaléka nő.
Az SOS Románia jelöltjeinek 35 százaléka nő, a REPER-nek 33 százaléka, a Pro Romániának 30 százaléka. A sorban a PUSL és a Jobboldal Ereje következik 28-28 százalékkal, az USR és a PMP 27-27 százalékkal, az AUR 26 százalékkal. Az RMDSZ jelöltjeinek 25 százaléka nő.
A megyei tanácsosi jelöltlistákon a női jelöltek arányának tekintetében Galac megye vezet 39 százalékkal, majd Szeben (35 százalék) és Prahova megye (34 százalék) következik. Listazáró Vaslui megye 19 százalékkal, de Kovászna, Hargita, Maros és Vrancea megyében is alacsony a női jelöltek aránya.
A polgármesterjelöltek között Konstanca megyében van a legnagyobb arányú nő (20 százalék), a legkevesebb pedig Kovászna megyében, ahol a polgármesterjelöltek mindössze 4 százaléka nő. A jelentést itt lehet tanulmányozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában