Szállítás

2024.05.23. 16:59

Ciolacu: Jóváhagyja a kormány Törökországba irányuló hús- és élőállat-export újraindításának megszervezését

Illusztráció

Agerpres

Memorandummal jóváhagyja a kormány csütörtöki ülésén a Törökországba irányuló hús- és élőállat-export és -tranzit újraindításának megszervezését - nyilatkozta a kormányülés elején a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu hangsúlyozta, ez az egyik legjelentősebb gazdasági döntés, amely az elmúlt napokban Ankarában tett hivatalos látogatása és a Recep Tayyip Erdogan elnökkel folytatott megbeszélések nyomán született.
"Az intézkedés jelentős előnyökkel jár az állattartóink számára, akiknek gyakorlatilag ismét hozzáférésük lesz egy hatalmas piachoz" - fogalmazott a kormányfő.
A kormányülést követő sajtótájékoztatón az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) vezetője, Alexandru Bociu emlékeztetett, hogy a Törökországba irányuló élőállat-exportot 2018-ban függesztették fel. A török állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságok tavaly végzett ellenőrzései után "pozitív visszajelzések érkeztek", a romániai delegáció e heti ankarai látogatása során pedig megszületett a döntés az export újraindításáról. A szakember szerint Törökország mintegy egymillió juhot importálna. "Románia juhállománya hozzávetőlegesen 10 millió darabot számlál, minőségi és mennyiségi szempontból is első helyen állunk európai viszonylatban. Versenyképesekké válunk, mert újabb és újabb exportpiacok nyílnak meg előttünk" - fogalmazott.
Alexandru Bociu beszélt arról is, hogy Romániában is terjed a juhok központi idegrendszerét érintő végzetes degeneratív betegség, a súrlókor, 12 megye azonban fertőzésmentes, így egyelőre csak ezekből fognak élő állatot exportálni Törökországba. Ezekben a megyékben ugyanakkor fokozottabb ellenőrzésekre kell számítani - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában