Vasút

2024.05.09. 13:26

Cătălin Drulă: Közeleg a CFR utasszállító részlegének csődje

Illusztráció

Agerpres

Bírálta a kormányt csütörtökön Cătălin Drulă a román állami vasúttársaság utasszállító részlegének veszteségei miatt. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint 'közeleg' a vállalat csődje.
Drulă azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a román állami vasúttársaság utasszállító részlegének (CFR Călători) 2024-re becsült veszteségei 464 százalékkal nagyobbak, mint amennyit 2023. december 31-én jelentettek be.
Az ellenzéki politikus felidézte, hogy szállításügyi minisztersége nyolc hónapjában a vasúti hálózat modernizálásáért küzdött, az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében négymilliárd eurót sikerült biztosítania erre a célra, de a kormányra kerülő Szociáldemokrata Párt és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter miatt a beruházások elakadtak.
Kifejtette, az utóbbi két és fél évben egyetlen vasúti főútvonalat sem újítottak fel, és több mint egymilliárd lejes veszteségével 'közeleg a CFR Călători csődje'. „A költségvetési hiányt, mindent, amit ők elloptak, a romániaiak fogják megfizetni. Ezt jelenti a PSD-PNL kormányzás. Tolvajlást, elúszott lehetőségeket, nulla beruházást. Romániának olyan kormányra van szüksége, amely prioritásként kezeli a vasutakat és az közutakat, amely vonatokba és autópályákba fektet be” - írta Cătălin Drulă.
A CFR utasszállító részlege kedden közölte, hogy 2024-re a szükséges 2,38 milliárd lej helyett csak 1,11 milliárd lej támogatást kapott, az idei évre becsült vesztesége pedig 1,026 milliárd lej lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában