Pénzügy

2024.04.16. 08:45

Megerősítette az S&P Románia eddigi adósosztályzatát, és továbbra is befektetésre ajánlja az országot

Agerpres

Megerősítette a hosszú és rövid futamú román devizaadósság-állomány eddigi BBB-/A3 besorolását és változatlanul stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja Romániát a Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő - számolt be hétfő este a pénzügyminisztérium.
A közlemény szerint Románia adósságosztályzatának megerősítése és a stabil kilátás fenntartása mellett szól az államadósság mérsékelt szintje, valamint az ország kedvező növekedési kilátásai a következő két évben.
Ugyanakkor az S&P várakozásai szerint az országos helyreállítási tervbe foglalt kötelezettségvállalások továbbra is a romániai reformok alapjául szolgálnak majd.
Marcel Boloş pénzügyminiszter szerint a hitelminősítő megerősítette, hogy az uniós pénzből finanszírozott és társfinanszírozott beruházások jelentős, átlagosan 3,6 százalékos gazdasági növekedési kilátásokat biztosítanak 2025 és 2027 között. 'Számunkra ez annak elismerése, hogy továbbra is az államadósság felelősségteljes kezelésére törekszünk, miközben a megkezdett strukturális reformokra összpontosítunk' - idézte a minisztert a közlemény.
Romániáról szóló jelentésében az S&P kiemelte az ország munkaerőpiacának rugalmasságát és azt a tényt, hogy a munkanélküliség továbbra is történelmi mélypont közelében van.
A hitelminősítő szerint javítana Románia adósosztályzatán a költségvetési deficit és az államadósság jelentős csökkentése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában