Hunyad megye

2024.04.17. 08:06

Felébredtek a viperák, a hegyimentők óvatosságra intenek

Forrás: IJJ Gorj

Agerpres

A Hunyad megyei hegyimentők figyelmeztetik a lakosságot, hogy a viperák idén korábban felébredtek a hibernálásból, a turisták már találkozhatnak velük turistaösvényeken vagy köveken, sziklákon.
Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont vezetője az AGERPRES megkeresésére elmagyarázta, napon sütkérező viperákkal már találkozhatnak a kirándulók, de a vipera nem támad az emberre, csak ha provokálják vagy ha véletlenül rálépnek.
A szakember azt tanácsolja a kirándulóknak, hogy bakancsban és hosszú szárú nadrágban vagy lábszárvédőben vágjanak neki az útnak. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az állatot nem szabad zavarni, megérinteni vagy megközelíteni, például fotózás céljából. Mint elmondta, az utóbbi évek viperamarásos esetei kivétel nélkül mind kézharapások voltak, ami arra utal, hogy az illetők megpróbálták megfogni a viperát, vagy kézzel közelítettek hozzá, hogy lefotózzák.
Viperaharapás esetén az áldozatot azonnal kórházba kell szállítani, ahol viperamarás elleni szérumot adnak be neki - figyelmeztetnek a hegyimentők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában