Schengen

2024.03.30. 10:49

Románia csatlakozik a schengeni térséghez a légi és a tengeri közlekedésben

Vasárnap 00:00 órától Románia csatlakozik a schengeni térséghez a légi és a tengeri közlekedésben.

Forrás: Facebbok/Bucharest Airports

Agerpres

Bukarestben ebből az alkalomból a Henri Coandă-Otopeni nemzetközi repülőtér utastermináljának indulási csarnokában egy eseményt szerveznek. Hasonló eseményt tartanak 23:30-tól a kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtéren is.
Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken Temesváron, a nemzetközi repülőtér új termináljának felavatásán győzelemnek nevezte Románia részleges schengeni csatlakozását, és arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány célja az ország teljes körű csatlakozásának megvalósítása az év végéig.

***
A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Románia részleges schengeni csatlakozásának időpontjától, március 31-től a schengeni tagállamokba tartó vagy onnan érkező személyeket már nem ellenőrzik a repülőtéri határátkelőhelyeken. Az utasok közvetlenül a biztonsági ellenőrzés után a beszállókapuhoz mehetnek, mert nem kell felmutatniuk úti okmányaikat a határrendészeknek. Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre azonban lehet majd számítani a repülőtéri határátkelőhelyeken. Ezek célja a határokon átnyúló bűnözés és az illegális migráció megelőzése - tájékoztatott a belügyminisztérium. A közleményben hangsúlyozták, hogy az utasoknak továbbra is szükségük lesz érvényes úti okmányra. A kiskorúak azokkal az okmányokkal utazhatnak a schengeni térségen belül, amelyekre külföldre utazáskor is szükségük van.
***
Az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa 2023. december 30-i ülésén döntött Bulgária és Románia részleges csatlakozásáról, miután az intézkedést addig ellenző egyetlen tagállam, Ausztria feloldotta vétóját.
Így 2024. március 31-től megszűnik az ellenőrzés Bulgária és Románia, valamint a többi schengeni ország közötti repülőtéri és tengeri határátkelőkön. A két ország részleges schengeni csatlakozásának időpontja egybeesik a nyári időszámításra való uniós áttéréssel.
A schengeni térségnek köszönhetően több mint 400 millió ember utazhat szabadon a schengeni tagállamokban anélkül, hogy határellenőrzésen kellene átesnie. A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a teljes schengeni térség működésére kockázatot jelentő kivételes körülmények esetében visszaállítsák a határellenőrzéseket egyes belső határokon. A kódex azt is előírja, hogy a tagállamok ideiglenes határellenőrzést vezethetnek be a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély elhárítása érdekében. Horvátország csatlakozásával 2023. január 1-jén 27-re emelkedett a térség teljes jogú tagjainak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában