Támogatás

2024.03.28. 13:19

Marcel Ciolacu: Módosítunk az energiaár-plafonokon a fogyasztók javára

Illusztráció

Agerpres

A kormány fenntartja az energiaár-sapkákat, de módosít az árplafonokon a fogyasztók javára - közölte a csütörtöki kormányülés elején a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu rámutatott, a kormány korábbi ígéretének megfelelően 2025 tavaszáig érvényben marad a villamos energia és a földgáz árát korlátozó mechanizmus, de módosítanak az árplafonokon "a fogyasztók javára". Az intézkedést azzal indokolta, hogy Európa-szinten csökkenőben van a villamos energia és a földgáz ára. „Továbbra is védjük a lakosságot és a gazdaságot, ugyanakkor gondoskodunk arról, hogy a szabad piachoz való visszatérés szakaszosan valósuljon meg 2026-ig, tisztességes árakkal” - fogalmazott.
A téma kapcsán Sebastian Burduja energiaügyi miniszter az Eurostat 2023-as harmadik negyedévi adataira hivatkozva elmondta, az árkorlátozó intézkedéseknek köszönhetően a romániaiak a negyedik legkisebb árat fizetik a gázért az Európai Unióban, és az ötödik legkisebbet a villamos energiáért. Hozzátette, a villamos energia nagykereskedelmi ára regionális viszonylatban Romániában a legkisebb, és az EU-ban is a legalacsonyabbak között van. „Az elkezdett beruházásoknak kezd meglátszani az eredménye, és ennek a románok számláin is tükröződnie kell” - szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában