Megbeszélés

2024.03.13. 15:40

Klaus Iohannis fogadta hivatalában az OECD főtitkárát

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Klaus Iohannis szerdán a Cotroceni-palotában fogadta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárát, Mathias Cormannt.
Az elnöki hivatal közleménye szerint a találkozón az államfő üdvözölte, hogy a nemzetközi szervezet bemutatta a román gazdaság helyzetét értékelő második jelentését, és nagyra értékelte 'az OECD elemzésének jelentős hozzájárulását Románia fenntartható gazdasági növekedési céljainak eléréshez'.
A találkozón a felek megvitatták Románia OECD-csatlakozásának helyzetét és kilátásait, az ország gazdasági helyzetéről szóló jelentés megállapításait, valamint a román gazdaság alakulását befolyásoló regionális és nemzetközi fejleményeket.
A közlemény szerint Klaus Iohannis megerősítette, hogy az OECD-tagság megszerzése stratégiai prioritás Románia számára, és ez a célkitűzés 'széles körű politikai támogatást' élvez.
Az államfő köszönetet mondott a nemzetközi szervezet főtitkárának Románia jelöltségének támogatásáért, illetve azért, hogy Románia és az OECD régóta fennálló kapcsolata számos területen hozzájárul az ország reformtörekvéseihez. Ugyanakkor üdvözölte a nemzetközi szervezet aktív részvételét Ukrajna támogatásában és újjáépítésének erőfeszítéseiben.
Az elnöki hivatal beszámolója szerint a találkozón Mathias Cormann gratulált Romániának az OECD-tagság felé vezető úton eddig elért eredményekhez, megemlítve, hogy Románia a legaktívabb tagjelölt országok közé tartozik. A főtitkár úgy értékelte: ha a romániai reformok jelenlegi üteme nem lankad, az ország legkésőbb 2026 első félévében az OECD tagjává válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában