NATO

2024.03.21. 15:40

Iohannis Mark Ruttéról: A földrajzi és történelmi háttér mellett kissé eltér a NATO jövőjét illető megközelítésünk is

Agerpres

Klaus Iohannis államfő az Európai Tanács csütörtöki ülése előtt kijelentette, hogy a NATO jövőjével kapcsolatos elképzelése némileg eltér a katonai szövetség főtitkári tisztségére szintén pályázó Mark Ruttéétól.
Az újságírók egyebek mellett arról faggatták az elnököt, hogy szerinte mi különbözteti meg ellenjelöltjétől, Mark Rutte holland kormányfőtől. 'Úgy gondolom, hogy az eltérő földrajzi és történelmi háttér mellett a NATO jövőjével kapcsolatos elképzeléseink is enyhén különböznek. Egyaránt konstruktívak, de némileg különbözőek' - válaszolt Iohannis.
A román államfő azt is elmondta, hogy Ruttéval 'normális' a kapcsolata, és a kettejük közötti versengés 'építő jellegű'.
Arra a kérdésre, hogy tárgyalt-e a Rutte NATO-főtitkári jelöltségét támogató államok képviselőivel is, Iohannis azt válaszolta, hogy az érintett államok és képviselőik maguk fogják majd kifejteni az álláspontjukat, nem az ő tiszte beszélni erről. Hozzátette: ezekben a kérdésekben csak a NATO keretében szokás nyilatkozni.
Az újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy Iohannisnak szándékában áll-e valamely más vezetői tisztséget megpályázni az Európai Unióban.
'Én a NATO-tisztségre koncentrálok' - válaszolta a román államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában