Kormányülés

2024.03.14. 11:47

Ciolacu javítani akar az energia, a gáz és az alapvető élelmiszerek árát kontrolláló mechanizmusokon

Illusztráció

Agerpres

A következő két hétben erőfeszítéseket tesz a kormány az energia, a gáz és az alapvető élelmiszerek árát kontrolláló mechanizmusok javítására - jelentette be a csütörtöki kormányülés kezdetén Marcel Ciolacu.
'Láthattuk, hogy az infláció ismét csökkenő pályára állt, és a Román Nemzeti Bank várakozásai szerint az év végére 5 százalék alá csökken. Célunk, hogy e mechanizmusok mellett továbbra is a romániai termelésbe fektessünk be, és minél több helyi terméket juttassunk el tisztességes áron az üzletekbe' - mondta a miniszterelnök.
Az Országos Statisztikai Intézet szerdán közölt adatai szerint a januári 7,41 százalékról februárban 7,23 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 4,48, a nem élelmiszer jellegű termékek 7,82 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 11 százalékkal nőtt 2023 második hónapjához képest.
Februárban a BNR a novemberi 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését. Mugur Isărescu jegybanki kormányzó akkor azt mondta, arra számít, hogy az infláció 2025 végére 3,5 százalékra mérséklődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában