Kolozsvár

2024.02.07. 08:37

Maláriában halt meg Camelia Tişe, a Kolozs megyei tanácselnök volt felesége

Illusztráció

Agerpres

Maláriában halt meg Camelia Tişe, a Kolozs megyei tanácselnök, Alin Tişe volt felesége, akit hétfőn holtan találtak meg a lakásában - derült ki a halotti bizonyítványból. A dokumentum szerint Camelia Tişe súlyos maláriában szenvedett, miután visszatért egy zanzibári üdülésről, és ez a parazita-fertőzés okozta halálát.
Mihai Moisescu, a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője az AGERPRES-nek nyilatkozva kedden leszögezte, nem áll fenn a betegség továbbterjedésének veszélye.
Hangsúlyozta, hogy a malária a malária-szúnyog (Anopheles) nőstényének csípése által terjesztett, paraziták által kiváltott betegség. Romániában már nem él az Anopheles-szúnyog, a megfertőződés külföldön történt, mivel az elhalálozott személy maláriás endémiás területről érkezett haza.

Az egészségügyi szakember azt is nyomatékosította, hogy a szúnyogcsípés nyomán megfertőződött személy kizárólag vérátömlesztés útján, illetve transzplacentáris módon adhatja tovább a betegséget, de ezek közül egyik sem áll fenn a jelenlegi esetben. „Ez a maláriás eset nem jelent veszélyt az egészségünkre” - szögezte le Mihai Moisescu.
Az AGERPRES megkeresésére Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is megerősítette, hogy Romániában a malária nem tud terjedni, és bár évente 25-35 maláriás esetet jegyeznek az országban, a megfertőződés minden esetben külföldön, endémiás területen történik.
A tárcavezető ugyanakkor azt javasolja a lakosságnak, hogy ha trópusi vagy egyenlítői területekre akarnak utazni, tájékozódjanak az Országos Közegészségügyi Intézetnél, a közegészségügyi igazgatóságoknál, járványügyi orvosoknál, a fertőző betegségek specialistáinál vagy a háziorvosoknál, hogy mi szükséges a meglátogatott országokban esetlegesen előforduló betegségek megelőzéséhez, és kövessék a szakemberek tanácsát. Amennyiben pedig az utazásról visszatérve lázat, hidegrázást tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz, mert akár maláriás megbetegedésről is szó lehet - tette hozzá Rafila.
A miniszter elmondása szerint idén Romániában már kilenc maláriás megbetegedést regisztráltak, melyekből kettő fatális volt. Emlékeztetett, hogy a malária megelőzésére létezik profilaktikus kezelés, amelyet a fertőző betegségekre és utazásorvostanra szakosodott orvosok, de esetenként a háziorvosok is felírhatnak a trópusi vidékekre utazóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában