Egészségügy

2024.02.06. 15:07

Újabb maláriás eset Bihar megyében

Illusztráció

Fotó: Nagy Noemi

ERDON-összeállítás

Helikopterrel szállítottak a bukaresti Victor Babeş járványkórházba hétfőn egy 55 éves nagyváradi nőt, miután maláriát diagnosztizáltak nála. A beteg Tanzániában járt nemrég. „Egy 55 éves váradi nőről van szó, aki egy alapítvány misszionáriusaként január 14–30. között Tanzániában tartózkodott. Január 31-én jelentkeztek az első tünetek: hasmenés, láz és izomfájdalom. Február 2-án hívta fel a Pelican magánkórház mentőseit, majd február 4-én a megyei kórház fertőző betegségek osztályára ment” – nyilatkozta dr. Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. A vérvizsgálatok kimutatták, hogy maláriával fertőződött meg, ezért helikopterrel a bukaresti járványkórházba szállították. A betegnél továbbra is fennálltak a betegség tünetei, többek között hidegrázás és láz is.
Tanzániába való utazás esetén nincs kötelező oltás, de a Külügyminisztérium nyomatékosan ajánlja a sárgaláz, a tífusz, a hepatitis A és B, a diftéria és a gyermekbénulás elleni védőoltások beadatását az utazást megelőzően. „A malária, a dengue-láz és a kolera is nagyon elterjedt Tanzániában. Északon, köztük a Serengetiben előfordultak álomkóros esetek is. Más betegségek, mint például a Rift Valley-láz, többnyire vidéki területeken fordulnak elő, ahol korlátozott a higiéniai szolgáltatásokhoz való hozzáférés. Marburg-vírus fertőzések, kanyaró, ebola is előfordulhat ezen a területen” – írja honlapján a Külügyminisztérium.
Múlt hét elején egy másik maláriás esetet is diagnosztizáltak Bihar megyében. Egy 35 éves belényesi férfi egy zanzibári nyaralást követően fertőződött meg, őt is a bukaresti járványkórházba szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában