Prioritások

2024.02.01. 09:01

Ma kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Illusztráció

A szenátus és a képviselőház csütörtökön kezdi meg az év első rendes parlamenti ülésszakát, amely egyben ennek a törvényhozási ciklusnak az utolsó előtti ülésszaka is.
A szenátus és a képviselőház 16 órától külön-külön plenáris ülést tart. Előtte a házbizottságok üléseznek.
A szabályzat értelmében az ülésszak első plenáris ülésén megválasztják a házbizottságok alelnökeit, titkárait és háznagyait. Az elnökök személye nem változik, mert elnököt csak a törvényhozási ciklus elején választanak. A képviselőház ügyvivő alelnöke Alfred Simonis (PSD), a szenátus elnöke Nicolae Ciucă, aki egyben a PNL elnöke is.
A házbizottságokba a frakciók jelölnek tagokat, a parlamentben képviselt pártok súlyának és a frakcióvezetők egyeztetéseinek megfelelően. A testületekbe javasolt jelöltek listájáról a jelen lévő törvényhozók többségi szavazatával dönt a képviselőház és a szenátus.
Az új összetételű házbizottságok a plenáris ülések után ismét összeülnek, hogy döntsenek a napirendi pontokról és a következő hét munkaprogramjáról.
A tavaszi ülésszak prioritásai közé tartozik az országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveinek teljesítéséhez szükséges jogszabályok elfogadása, hogy Románia be tudja nyújtani a kifizetési kérelmeket a kiutalt uniós forrásokra.
Gabiel Andronache, a Nemzeti Liberális Párt képviselőházi frakcióvezetője január 29-én úgy nyilatkozott, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetéséhez szükséges törvények elfogadása, a 3000 lej alatti nyugdíjak adómentesítése, a második nyugdíjpillér kettős adóztatásának megszüntetése, a szabadfoglalkozások támogatása, a drogfogyasztás és -kereskedelem visszaszorítása és a szerencsejátékok reklámozásának betiltása tartozik az idei év első parlamenti ülésszakában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) prioritásai közé.
Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán azt mondta, a szociáldemokrata képviselők és szenátorok idei prioritásai közé tartozik a tengeri szélerőműveket szabályozó törvény, a drogkereskedelem és drogfogyasztás visszaszorítása, a nem banki szolgáltatók hitelkínálatának korlátozása, illetve az a tervezet, amelyik megtiltaná a szerencsejáték-gépek működtetését a 15 ezernél kisebb lélekszámú településeken.
Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy az RMDSZ képviselőházi, illetve szenátusi frakciójának pénteki összevont ülésén tárgyalnak majd a szövetség 2024-e évre vonatkozó jogalkotási prioritásairól, de az már most előrevetíthető, hogy a családok anyagi támogatására vonatkozó törvénytervezetekkel fognak előállni. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ már korábban is nagy hangsúlyt fektetett a családok anyagi védelmét célzó tervezetekre, és ezt a munkát folytatni kívánják 2024-ben is, 'függetlenül attól, hogy ez választási év'. Ugyanakkor az RMDSZ tervei között szerepel a gazdák követeléseinek mérlegelése, majd a helyzet kezelését célzó jogalkotás. Csoma azt is elmondta, az RMDSZ törvényhozói párbeszédet terveznek a vállalkozókkal a 2024 január elsejétől életbe lépett adóügyi módosítások hatásairól, és olyan törvényjavaslatokkal tervezik korrigálni az esetleges negatívumokat, amelyek az üzleti szféra érdekeit szolgálják.
Amennyiben a PNL és a PSD megegyezik bizonyos választások összevonásáról, a közigazgatási törvénykönyvet is módosítani kell.
2024-ben négy választásra kerül sor Romániában. Gabriel Andronache azt mondta, választási évben általában többet hiányoznak a törvényhozók a plenáris ülésekről, de a parlamentben mindent megtesznek majd, hogy a választási kampányok dacára meglegyen a kvórum a törvénytervezetek elfogadásához. Azt is leszögezte: a választási kampányok idején a parlamenti képviselők és szenátorok nem fogják szüneteltetni törvényhozói tevékenységüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában