Tiltakozás

2024.02.05. 18:20

Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség: nem jutottunk megállapodásra a kormánnyal; tüntetést tartunk március 11-én

Agerpres

Elégedetlen az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség a kormány képviselőivel folytatott hétfői tárgyalás eredményével, és tüntetést helyezett kilátásba március 11-ére.
Az érdekvédelmi szervezet főtárgyalója, Viorel Rotilă a délutáni egyeztetések után azt nyilatkozta, hogy a kormány eredetileg 20 százalékos béremelést ígért ugyan erre az évre az ágazat dolgozóinak, a hétfői tárgyaláson elhangzottak alapján valójában csak 13,9 százalékkal nőne a bérük. Mint magyarázta, a szaktárca honlapján és a minisztérium sajtóközleményében egyaránt azt írták, hogy az előirányzott bérkeretet növelnék 20 százalékkal 2024-ben, az egyeztetésen azonban az alapfizetések 20 százalékos növeléséről beszéltek. Szerinte a kettő között jelentős különbség van, utóbbi ugyanis valójában mindössze 13,9 százalékos béremelésnek felel meg, beleértve az év elejétől hatályba lépett 5 százalékos emelést is. "Az alapfizetés 20 százalékos emelése nem elegendő" - jelentette ki Rotilă, aki szerint a kormány meg akarja téveszteni az embereket.
A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy nem jutottak megállapodásra a kormánnyal, így a korábban megszabott menetrend szerint folytatják a tiltakozóakciókat. Március 11-én tüntetést tartanak a bukaresti Victoriei téren, majd ha meglesz a kellő számú aláírás, általános sztrájkba lépnek.
Viorel Rotilă hozzátette, nem tudják, hogy a Sanitas Szakszervezeti Szövetség tagjai csatlakoznak-e a tüntetésükhöz, mert még nem egyeztettek a kormány ajánlatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában