Kijelentés

2024.02.05. 17:05

Alfred Simonis: Jelenleg Romániát nem fenyegeti közvetlen háborús veszély

Agerpres

Jelenleg nem áll fenn a veszélye annak, hogy Románia háborúba sodródjon, de ez nem jelenti azt, hogy az országnak ne kellene felkészülnie minden eshetőségre - jelentette ki hétfőn a képviselőház ügyvivő elnöke, Alfred Simonis.
A parlamentben nyilatkozó szociáldemokrata politikust arról kérdezte a sajtó, hogy szüksége van-e most a hadseregnek az önkéntes katonai képzés beindítására.
Simonis emlékeztetett arra, hogy Románia a NATO tagja, és igaz ugyan, hogy a szomszédságában háború zajlik, de az országot közvetlen veszély nem fenyegeti. 'Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene mindig minden forgatókönyvre felkészülnünk. Egy felelős állam minden forgatókönyvre fel van készülve' - szögezte le.
Elmondta azt is, hogy sem a képviselőház, sem a szenátus napirendjén nem szerepel az ország védelmi felkészültségéről szóló törvény módosítása. Hozzátette, hogy a parlament két házának védelmi bizottságai kedden tárgyalni fognak a védelmi minisztérium képviselőivel.
A képviselőház védelmi bizottságának elnöke, Laurenţiu Leoreanu hétfőn elmondta, hogy a keddi találkozón 'cselekvési irányvonalakat' és a parlamentnek ebben az ülésszakában elfogadásra váró tervezeteket vitatják meg. Emlékeztetett arra, hogy a parlament két házának illetékes testületei háromhavonta konzultáltnak a védelmi minisztérium képviselőivel a geopolitikai kontextusról, a haderőfejlesztésekről és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekről. Hozzátette, hogy a keddi találkozó időpontját már korábban rögzítették.
Gheorghiţă Vlad vezérkari főnöknek arról a nyilatkozatáról, miszerint fel kell készíteni a lakosságot az ország megvédésére, Leoreanu kijelentette: 'Természetesen, ha háború van a határunkon, fel kell készülni, állandó kapcsolatban kell lenni a szövetségesekkel, a stratégiai partnerekkel, hogy soha ne érjen bennünket meglepetés'. Hozzátette: személyes véleménye az, hogy Romániát nem fenyegeti közvetlen háborús veszély.
A szenátus védelmi bizottságának elnöke, Nicoleta Pauliuc hétfőn kijelentette, hogy a védelmi miniszter nem kérte a hadsereggel kapcsolatos törvények módosítását vagy más jogszabálytervezetek elfogadását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában