Építkezés

2024.02.28. 11:05

Aláírták a kolozsvári, illetve a iaşi-i regionális kórház megépítésére vonatkozó szerződéseket

Agerpres

Aláírták szerdán a Victoria-palotában a kolozsvári, illetve a iaşi-i regionális kórház megépítésére vonatkozó szerződéseket a miniszterelnök, az egészségügyi miniszter, a Kolozs és Iaşi megyei önkormányzatok és az építővállalatok képviselőinek jelenlétében.
Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta, 'szégyell' ismét a regionális kórházakról beszélni, mert ezek 15 éve minden kormány és minden romániai politikus választási ígéretében szerepelnek, így a kivitelezésükre vonatkozó szerződések aláírása "irreális" pillanatnak tűnik számára.
A kolozsvári és a iaşi-i regionális kórház közel hétmilliárd lejbe, azaz körülbelül másfélmillió euróba kerül. Megépítésük része az országos helyreállítási tervnek (PNRR), e szerint a kivitelezési határidő 2026 - mondta Ciolacu.
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a regionális kórházak a legmodernebb kórházak lesznek Romániában, és 'valószínűleg a legmodernebbek között lesznek az Európai Unióban is'. A három kórház kiszolgálja majd a három régiót, Erdélyt, Moldvát és Havasalföldet. Bukarestnek több sürgősségi kórháza van, de ott is szükség lesz új egészségügyi létesítményekre, amelyek megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek - tette hozzá a miniszter.
Rafila felidézte, hogy 2021-ben, amikor átvette az egészségügyi tárcát, még csak a megvalósíthatósági tanulmányok voltak kész a három regionális kórházról. Egy év alatt elkészültek a műszaki tanulmányok, majd kiírták a versenytárgyalásokat a kolozsvári és a iaşi-i kórház építésére, és rövidesen a craiovai kórház építésére is meghirdetik. Az egészségügyi miniszter azt mondta, a regionális kórházak kivetelezési határideje '48 hónap'.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában