Sanitas

2024.01.09. 08:28

Februárra tervezik az egészségügyben dolgozók sztrájkját

Illusztráció

Forrás: Facebook/Sanitas

Agerpres

Az egészségügyi alkalmazottak szakszervezetének bukaresti részlegét vezető Viorel Huşanu hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy továbbra is sztrájkra készülnek, akkor is, ha betölthetővé teszik az eddig befagyasztott állásokat, ugyanis az alacsony fizetések miatt ezek továbbra sem lesznek vonzóak.
Huşanu felidézte, hogy a Sanitas szakszervezeti szövetség országos tanácsa még novemberben kilátásba helyezte februárra az általános sztrájkot, amelynek kirobbantásához jelenleg folyik az aláírásgyűjtés. Az egészségügyi szakszervezetek egyrészt a befagyasztott állások betölthetővé tételét, másrészt béremelést követelnek az ágazat minden kategóriája - ápolók, műszaki és adminisztratív személyzet, asszisztensek, orvosok - számára - mondta Huşanu.
A szakszervezeti vezető szerint az egészségügyi állások meghirdethetővé tétele még ezen a héten megtörténik, de mindez nem elég, mert a kínált alacsony fizetések miatt fennáll a veszély, hogy az állásokra nem lesz jelentkező.
Viorel Huşanu elmondta, hogy a tavalyi tanársztrájk idején Nicolae Ciucă akkori miniszterelnök és Marcel Ciolacu jelenlegi kormányfő megígérte, hogy nemzeti jelentőségű prioritásként fogják kezelni az egészségügy kérdését, és a szakszervezetisek hittek nekik. Azóta azonban a beígért béremelés mindössze 5 százalékos lett, és egyelőre ennek finanszírozása sem biztosított - állította.
Hozzátette, ha január 18-áig elegendő aláírás gyűl össze a Sanitas tagjaitól, februárban kirobbantják a sztrájkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában