Fizetés

2023.12.13. 09:52

Októberben 4692 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában

Illusztráció

Agerpres

Októberben szeptemberhez viszonyítva 99 lejjel (2,2 százalékkal) 4692 lejre emelkedett a nettó átlagbér Romániában - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A bruttó átlagbér 7509 lej volt októberben, 159 lejjel (2,2 százalékkal) nagyobb, mint egy hónappal korábban.
A legnagyobb nettó átlagbért - 11.127 lejt - az IT ágazatban jegyezték, a legkisebbet - 2591 lejt - a vendéglátóiparban.
Tavaly októberhez képest 17,1 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.
Októberben a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) növekedése befolyásolta. A nettó átlagbér emelkedéséhez a vállalatok bevételeinek növekedése is hozzájárult - közölte az INS.
A legnagyobb mértékben - 10,3 százalékkal - a számítógépek, valamint elektronikai és optikai termékek gyártása terén nőtt az átlagbér, a legjelentősebb - 12,1 százalékos - csökkenést pedig kőolaj- és földgázkitermelési ágazatában jegyezték.
Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 2,9 százalékkal, a közigazgatásban 1,9 százalékkal nőtt, az egészségügyben 1,7 százalékkal csökkent a nettó átlagbér októberben szeptemberhez viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában