DNA

2023.12.08. 16:56

Hivatali visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárás indult Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă ellen

Illusztráció

Agerpres

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken közölte, hogy büntetőeljárást indított Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek ellen a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben. Mindkét volt tárcavezetőt beidézték pénteken a DNA székhelyére, ahol közölték velük, hogy gyanúsítottak az ügyben, súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés és ebben való bűnrészesség gyanúja miatt vizsgálódnak ellenük.

A DNA emlékeztetett, hogy 2020. június 17-én az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ebben a hatékony vakcinaváltozatok központosított beszerzését javasolta, és vállalta, hogy a tagállamok nevében előzetes beszerzési megállapodásokat köt a gyártókkal. A vakcinákat a lakosság számával arányosan osztották szét az EU tagállamai között, amelyek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy prioritásként kezelik-e a lakosság egyes kategóriáinak oltását.

A vádhatóság szerint a tagállamoknak úgynevezett "opt-out" lehetőséget biztosítottak, azaz úgy is dönthettek, hogy nem vesznek részt az adott előzetes beszerzési megállapodásban, így nem kell fizetniük olyan oltóanyagokért, amelyeket nem igényeltek.

Az ügyészek szerint Vlad Voiculescu március 10-én és 18-án egészségügyi miniszterként a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában elrendelte 14.445.798 dózis Pfizer- és Moderna-vakcina beszerzését, bár tudatában volt annak, hogy az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, és hogy 2021. január elseje előtt több mint 23 millió személy számára elegendő oltóanyagot (összesen 37.588.366 adagot) rendeltek Romániának.

Ugyanakkor ugyanazon év április 19-én kezdeményezett egy memorandumot további 4.260.269 dózis Pfizer-vakcina beszerzéséről. A memorandumot 2021. április 19-én írta alá az ügyben szintén gyanúsított Florin Cîţu akkori miniszterelnök.

A DNA szerint Ioana Mihăilă egészségügyi miniszterként a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában 34.099.623 dózis vakcina beszerzéséről kezdeményezett memorandumot, amelyet május 13-án írt alá az akkori kormányfő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában