Látogatás

2023.12.05. 09:18

Ciolacu: Fokozott biztonsági együttműködésre van szükségünk az Amerikai Egyesült Államokkal

Romániának fokozott biztonsági együttműködésre van szüksége az Amerikai Egyesült Államokkal, jelentette ki Marcel Ciolacu kormányfő a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel lezajlott hétfői megbeszélésen.

Agerpres

A román kormány közleménye szerint a találkozón a két fél kiemelte a két ország közötti rendkívüli kapcsolatot, amelynek fő pillére a több mint két évtizeddel korábban megkötött stratégiai partnerség, megerősítve a közös érdekű területeken folytatott jó együttműködéssel.
Külön kiemelték a fekete-tengeri térség regionális biztonságához való hozzájárulást, és az amerikai külügyminiszter méltatta az országunk által tett erőfeszítéseket, és kiemelte Románia vezetői képességét, amelyet a feteşti-i F-16-os pilótaképző központ létrehozása bizonyít.
Áttekintették a kétoldalú kapcsolatokban és az Észak-atlanti Szövetségen belül a védelem területén bekövetkezett legfontosabb fejleményeket, amelyek alapul szolgálnak az együttműködés elmélyítéséhez és kiszélesítéséhez ezen a téren, beleértve a biztonsági előnyökkel járó gazdasági eredményeket is.
„Fokozott biztonsági együttműködésre van szükségünk az Egyesült Államokkal, de erős gazdasági elkötelezettségre is. A fejlett gazdaság elengedhetetlen az erős nemzetbiztonsághoz. Fontos, hogy az amerikai vállalatokat aktívan bevonjuk hazai iparunk képességeinek felmérésébe és fejlesztésébe, a védelmi iparba - többek között a lőszergyártásba - történő közös beruházások, valamint a technológiaátadás és a hazai munkaerő szakképzése révén” - fogalmazott a román kormányfő.
Marcel Ciolacu kiemelte, hogy Románia érdekelt az Egyesült Államokkal való teljes körű katonai koordinációban, és hangsúlyozta, hogy a NATO jövő évi washingtoni csúcstalálkozójára való tekintettel Románia fenntartja a GDP 2,5 százalékának a védelemre való fordítása iránti elkötelezettségét, és továbbra is szorgalmazni fogja, hogy a Fekete-tenger ügye nagyobb hangsúlyt kapjon a NATO napirendjén - mutat még rá a kormány közleménye.
Lloyd Austin amerikai külügyminiszter is kiemelte az USA és Románia közötti kitűnő együttműködést, méltányolta országunk vezető szerepét a regionális helyzet stabilizálására irányuló erőfeszítésekben, és méltatta Románia jelentős előrelépéseit a védelem területén.
A két fél hangsúlyozta továbbá, hogy közös erőfeszítéseket kell tenni a Moldovai Köztársaság stabilitásának biztosítása érdekében, különösen az Oroszország felől érkező hibrid támadásokkal összefüggésben. A megbeszélésen jelen volt Angel Tîlvăr védelmi, Luminiţa Odobescu külügy- és Radu Oprea gazdasági miniszter is.
A kormányfő hivatalos amerikai látogatása szerdáig tart.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában