Látogatás

2023.12.05. 09:27

Blinken: Románia most és a múltban is nagyon közeli partner és nagyra becsült szövetséges volt

Forrás: gov.ro

Agerpres

Románia mindig nagyon közeli partner és nagyra becsült szövetséges volt, és ma is az - jelentette ki hétfőn, a Marcel Ciolacu román kormányfővel folytatott megbeszélésén Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere.
Blinken nagyra értékelte „azt a kritikus szerepet, amelyet Románia játszik az Ukrajna elleni orosz agresszió körülményei között”, kiemelve az ukrán gabona exportjának elősegítését.
Az amerikai külügyminiszter megemlítette ugyanakkor, hogy több ízben járt már Romániában, és rámutatott, hogy a stratégiai partnerség a két ország között 'egyre erősebbé válik'.
Marcel Ciolacu a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Románia számára rendkívül fontos a stratégiai partnerség főként most, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború okozta biztonsági válság közepette. „Amint azt Ön is megemlítette, Románia Ukrajna mellett állt, és áll továbbra is addig, ameddig az győzedelmeskedik Oroszországgal szemben. Románia már rég megtanulta a leckét Oroszországgal kapcsolatban. Ismerjük az oroszokat és az agressziós rendszert, emiatt arra kérjük az Egyesült Államokat, hogy a Romániával való partnerség mellett figyeljen a Moldovai Köztársaságra is” - mondta Ciolacu.

 


A román kormányfő szerint erre azért van szükség, mert a háború dúlta Ukrajna után Európában most a Moldovai Köztársaság a legsebezhetőbb ország, ahol 'hibrid háború folyik Maia Sandu elnök és a demokratikus kormány ellen'.
Ciolacu beszélt az Egyesült Államok szerepéről is a jelenlegi biztonsági helyzetben, és megköszönte Románia nevében a román állampolgárok Gázai övezetből való kimenekítésében nyújtott segítséget.
A kormányfő hivatalos amerikai látogatása szerdáig tart.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában