Nyugdíj

2023.12.12. 10:27

A miniszterelnök cáfolta, hogy a jövőre a nyugdíjak átlagban 40 százalékkal fognak növekedni

Illusztráció

Agerpres

Jövőre Romániában lesz a második legnagyobb a gazdasági növekedés Európában, az ország GDP-je várhatóan 3,4 százalékkal fog bővülni - jelentette ki hétfő este Marcel Ciolacu.
A Digi24-nek nyilatkozva a miniszterelnök elmondta, hogy a nap folyamán találkozott a Román Nemzeti Bank kormányzójával, Mugur Isărescuval, akivel a jövő évi költségvetésről és a korábban bevezetett deficitcsökkentő intézkedések hatásairól tárgyalt.
Kifejtette, hogy jövőre fenntartható költségvetése és fenntartható gazdasági növekedése lesz Romániának. Az állítását arra alapozta, hogy a kormány a deficitet jóval meghaladó összeget fordít beruházásokra: 25 milliárd eurót, azaz a GDP 7,3 százalékát. Számításai szerint jövőre közel 150 milliárd euróval nő majd a román GDP, és az államadósság 1-2 százalékpontos mérséklődése várható.
Ciolacu beszámolója szerint a BNR kormányzójával arról beszéltek, hogy jövőre nem lesznek gondok az államadósság és a hitelkamatok törlesztésével. Emlékeztetett arra, hogy több uniós tagállam eladósodottsága meghaladja a GDP száz százalékát. Hozzátette: az államadósság növekedése nem jelent gondot, ha a hiteleket beruházásokra fordítja a kormány. 'Ez a kulcs. A gazdaságban a beruházások megsokszorozódnak' - jelentette ki.
A kormányfő beszélt arról is, hogy Romániában kétmillió nyugdíjas él a szegénységi küszöbön. Az átlagnyugdíj jelenleg 2100 lej, de a jövő szeptemberi újraszámolások után az összeg 2800 lejre nő.
Azt ugyanakkor cáfolta, hogy a jövőre a nyugdíjak átlagban 40 százalékkal fognak növekedni. 'Ha valaki ezt állította, talán nem tudta jól elmagyarázni. Lesznek olyan nyugdíjak, amelyek akár 40 százalékkal emelkednek' - fogalmazott a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában