Támogatás

2023.12.21. 18:41

75 millió lejt utal ki a kormány helyi és megyei önkormányzatoknak és 218 millió lejt kulturális intézményeknek

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A kormány csütörtöki döntése értelmében 75 millió lejt utalnak ki több helyi és megyei önkormányzatnak, illetve 218 millió lejt 68 kulturális intézménynek. A kabinet döntése szerint többletalapokban részesül Bukarest harmadik, negyedik és ötödik kerületének önkormányzata, továbbá 15 megyei jogú város, 10 város, 31 község önkormányzata és öt megyei önkormányzat.
A pénzt folyó kiadásokra, bérekre, kifizetetlen számlák rendezésére, a gyermekvédelemmel és szociális ellátással kapcsolatos kiadásokra, illetve kivitelezés alatt álló uniós finanszírozású projektek önrészének biztosítására fordíthatják a kedvezményezettek - magyarázta Mihai Constantin kormányszóvivő. A kabinet további 218 millió lejt különített el 68 kulturális intézmény - színházak, bábszínházak, filharmóniák és operák - számára - mondta Constantin.
Az RMDSZ közleménye szerint 18 erdélyi magyar intézmény is szerepel a kedvezményezettek között. A nagyváradi Szigligeti Színház több mint 2,6 millió lejt, a kolozsvári Puck Bábszínház 1,6 millió lejt, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház 10,9 millió lejes támogatást kap. Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összesen több mint 4 millió lejes támogatásban részesül, illetve a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 2,6 millió lejes támogatást ítéltek oda. A temesvári Csiki Gergely Állami Magyar Színház 2,8 millió lejes finanszírozásban részesül, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes 1,8 millió lejt, a kézdivásárhelyi Vigadó több mint 167 ezer lejt kap. Részesül a finanszírozásból az aradi (4,8 millió lej), a nagyváradi (2,6 millió lej), a brassói (8 millió lej), a kolozsvári (7,3 millió lej), a marosvásárhelyi (6,2 millió lej), illetve a szatmárnémeti (2,3 millió lej), a nagyszebeni (5,7 millió lej) és a temesvári (8,2 millió) filharmónia is - tájékoztatott az RMDSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában