Per

2023.11.16. 13:52

Jogerősen pert nyert Ludovic Orban a kormány ellen az időközi helyhatósági választások kiírásának megtagadása ügyében

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

A kormány köteles időközi helyhatósági választásokat kiírni az 57 településen, ahol megüresedett a polgármesteri szék vagy feloszlatták a helyi tanácsot, miután Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje párt elnöke jogerősen megnyerte az ügyben indított pert.
A legfelsőbb bíróság elutasította a kormány fellebbezését, és fenntartotta a bukaresti táblabíróság Ludovic Orbannak kedvező, március 16-i határozatát. E szerint a táblabíróság kötelezi az alperest, azaz Románia Kormányát az időközi polgármester-választások, illetve helyhatósági választások kiírására azokon a településeken, ahol a polgármesteri szék megüresedett vagy feloszlott a helyi tanács.
Ludovic Orban május 26-án a legfőbb ügyészségen is feljelentette a kormányt és Nicolae Ciucă volt miniszterelnököt, mivel megtagadták az időközi helyhatósági választások kiírását az 57 településen.
A politikus a feljelentés benyújtása után kijelentette, a kormány durva törvénysértést követ el, nem tartja tiszteletben az alkotmányt, sem pedig a demokrácia alapját képező választójogot. Elmondta, hogy a feljelentéshez utolsó megoldásként folyamodott egy sor figyelmeztető lépés után, amelyeket mind egy szálig válasz nélkül hagyott a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában