Rendkívüli ülés

2023.10.18. 10:22

Iohannis: Koordinálni kell a polgárok biztonságos evakuálását Izraelből és a Gázai övezetből

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Klaus Iohannis államfő kedden részt vett az Európai Tanács videókonferencia formájában tartott rendkívüli ülésén, amelyen a Hamász Izrael elleni támadásait követő közel-keleti helyzet volt napirenden. Az elnöki hivatal közleménye szerint az ülést az Európai Tanács elnöke, Charles Michel hívta össze azzal a céllal, hogy uniós szinten megvitassanak egy világos és egységes elképzelést a cselekvési irányvonalakról ebben az összetett helyzetben, figyelembe véve, hogy a konfliktus az Európai Unióra és az európai polgárokra is hatással van.
Az európai vezetők a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására, a konfliktus eszkalálódásának elkerülésére, a kétállami megoldáson alapuló tartós és fenntartható béke elérésére, valamint a feszültségek és a szélsőségek súlyosbodásának elkerülésére szólítottak fel az európai társadalmakban.
Klaus Iohannis román elnök a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy egységes uniós stratégiai üzenetre van szükség, és ismételten elítélte az Izrael elleni terrortámadásokat, sajnálatát fejezte ki az emberéleteket követelő támadások miatt. „Románia elnöke nyomatékosította, hogy országunk egyértelműen támogatja Izrael jogos védelmi jogát, amelyet a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell gyakorolni” - olvasható a hivatal közleményében.
Az Európai Uniónak a válság megoldásában és a kétállami megoldás további támogatásában játszott szerepével kapcsolatban Iohannis azt is közölte, hogy az EU-nak továbbra is szorosan együtt kell működnie az Egyesült Államokkal és a hasonlóan gondolkodó regionális partnerekkel annak érdekében, hogy megakadályozza a konfliktus továbbterjedését, biztosítsa a humanitárius segélyekhez való hozzáférést és a polgári lakosság védelmét.
Az államfő hangsúlyozta, hogy koordinálni kell a polgári lakosság védelmét és a polgárok biztonságos evakuálását mind Izraelből, mind a Gázai övezetből, és biztosított arról, hogy Románia készen áll sürgősségi humanitárius segítséget nyújtani.
Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az európai társadalmakban is észrevehető a feszültségek, a polarizáció és a szélsőségesség terjedése, és erőfeszítéseket kell tenni a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd hatásának korlátozására az EU-n belül. Klaus Iohannis részvétét fejezte ki a belgiumi és franciaországi terrortámadások áldozatai miatt, és elítélte ezeket a szélsőséges erőszakos tetteket - közölte még az elnöki hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában