Felmérés

2023.10.24. 11:28

Diana Păun: A romániai halálesetek több mint feléért a kockázati magatartásformák tehetők felelőssé

Illusztráció

Agerpres

A romániai halálesetek több mint feléért az olyan kockázati magatartásformák tehetők felelőssé, mint a helytelen étkezés, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a mozgásszegény életmód - jelentette ki kedden Diana Păun elnöki tanácsadó.
Diana Păun egy, a helyes táplálkozásról szervezett parlamenti vitán beszélt erről. Mint mondta, a különféle kutatások egyértelműen bizonyítják az oktatásnak az egészségi állapotra gyakorolt hatását. Egy magasan képzett társadalom tagjai jobb egészségnek örvendenek, részben a nagyobb jövedelem, részben pedig az egészségi állapotot alapvetően meghatározó tényezőkre való odafigyelés miatt. "Mindannyian tudjuk, hogy az egyre nagyobb egészségügyi kiadásokért felelős betegségek, mint például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási aránya a jelenlegi egyharmada-fele lenne, ha a lakosság magasabb szintű oktatásban részesülne, különösen a táplálkozás terén" - fogalmazott. Hozzátette, a romániai halálesetek több mint feléért az olyan kockázati magatartásformák tehetők felelőssé, mint a helytelen étkezés, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a mozgásszegény életmód.
Az elnöki tanácsadó rámutatott, a megelőzésre és az egészségnevelésre fókuszáló egészségpolitikák előmozdítása az egészségügyi és az oktatási rendszer központi célkitűzése kell hogy legyen. Hozzátette, az elnöki hivatal már korábban kezdeményezte az egészségnevelés külön tantárgyként történő bevezetését, és meglátása szerint ennek nem választható, hanem kötelező tantárgynak kellene lennie az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában