Tanügy

2023.10.27. 12:35

Ciolacu: Elfogadhatatlan, hogy 2-es tanulmányi átlaggal rendelkező tanulók érdemösztöndíjban részesüljenek

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő szerint rendellenes és elfogadhatatlan, hogy 2-es tanulmányi átlaggal rendelkező tanulók érdemösztöndíjban részesüljenek.
Erről a pénteki kormányülés elején beszélt a miniszterelnök. Mint elmondta, tárgyalt Ligia Deca tanügyminiszterrel és az oktatási szakszervezetek képviselőivel, és meg fogják találni a megoldást arra, hogy az érdemösztöndíj valóban a teljesítményt tükrözze. Hozzátette, különbséget kell tenni az érdemösztöndíj és a szociális ösztöndíj között, amely elsősorban az iskolaelhagyás csökkentését célozza.
Bogdan Suruciuc Botoşani megyei főtanfelügyelő szerdán azt nyilatkozta, hogy a megyében többtucatnyi olyan kilencedik osztályos tanuló is érdemösztöndíjban részesül, akik 5-ösön aluli átlagot értek el a képességfelmérő vizsgán vagy részt sem vettek a tudásfelmérőn. Ez annak tudható be, hogy az idén szeptember 8-án közzétett 6238-as számú miniszteri rendelet értelmében minden osztályban a legjobb eredményeket elért tanulók 30 százaléka jogosult az érdemösztöndíjra. Kilencedik osztályban a képességfelmérőn elért átlag alapján rangsorolják a tanulókat, illetve ha nincs elegendő olyan diák, aki részt vett a vizsgán, a 30 százalékos arány eléréséig az 5-8. osztály tanulmányi átlaga a rangsorolási szempont. A főtanfelügyelő szerint így olyan kilencedik osztályos tanulók is kapnak ösztöndíjat, akik 2-es átlaggal zárták az elmúlt tanévet és nem vettek részt az országos képességfelmérőn. Mindeközben vannak iskolák, ahol 9,40-es átlaggal nem kapnak ösztöndíjat a tanulók - hívta fel a figyelmet Bogdan Suruciuc. A 2023-2024-es tanévben az érdemösztöndíj összege havi 450 lej. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában